17221

Zo raak je die vakantiekilo’s weer kwijt!

Lekker luieren, heerlijk eten en wat extra cocktails drinken: op vakantie kan en mag het allemaal. Toch zijn we daar achteraf niet altijd even blij mee, als blijkt dat bij thuiskomt je spijkerbroeken niet meer passen. Uiteraard moet je lekker kunnen genieten van je vakantie, maar hoe zorg je ervoor dat je die extra kilo’s daarna weer kwijt raakt? Wij geven je tips.

Goed nieuws: het ligt niet per se aan jou. Naast het vele eten of luieren, zijn er vaak nog andere factoren die meespelen. Ook mensen die zich tijdens de vakantie in proberen te houden, komen vaak alsnog iets aan. Hoe zit dat precies?

Kalium (zit in veel groenten en fruit) reguleert o.a. de vochtbalans in je lichaam. Vaak eet men op vakantie minder groenten en fruit en daardoor krijg je dus minder kalium binnen, waardoor je minder vocht verliest. Je houdt dus meer vocht vast, wat mede ook veroorzaakt wordt door het warme weer. Je lichaam houdt bij hogere temperaturen meer vocht vast. Dit is de voornaamste reden van de extra kilo’s.

 

Daarnaast heb je op vakantie vaak een totaal ander eetpatroon. Je eet wat ongezonder, vaak zouter en meer koolhydraten. Meer zout zorgt ook voor meer vocht dat wordt vastgehouden. Koolhydraten worden gebruikt voor je energie. Aangezien je waarschijnlijk minder beweging krijgt, slaat je lichaam dit op als reserve-energie in je spieren. 

Goed, nu weet je een aantal oorzaken. Maar om nou je hele vakantie daarop aan te passen is bijna niet mogelijk. Het belangrijkste is dus, hoe kom je er weer vanaf? Allereerst is het verstandig om bij thuiskomt langzaam je oude routines en gewoontes weer op te pakken. Ga vooral niet crashdiëten, want dit heeft alleen effect op korte termijn en is voor je lichaam vaak niet gezond. Wel kan je je iets inhouden, door wat minder calorieën te eten.

 1. Eiwit- en vezelrijke maaltijden
  Zorg dat de maaltijden die je eet, voldoende eiwitten en vezels bevatten. Deze geven een vol gevoel en voorkomen dat je weer snel honger krijgt. Zo zal je minder snel de behoefte hebben om te snacken.
 2. Kleinere porties
  Probeer steeds iets minder grote porties op te scheppen. Bouw dit langzaam af, zodat je niet met een honger gevoel blijft zitten. Door je porties te verkleinen, of bijvoorbeeld meer groente te nemen dan rijst, krijg je minder calorieën binnen.
 3. Groenten en fruit
  Eet meer groenten en fruit, dat advies heb je vast al vaker gehoord. Toch is het écht waar. Groenten en fruit zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels en bevatten weinig calorieën. Zoals we hiervoor al zeiden, schep dus net even iets meer groenten op dan normaal. Pak een stuk fruit in plaats van een koekje wanneer je trek krijgt of maak een lekkere smoothie of juice in plaats van een maaltijd. Lees ook dit artikel over de voordelen van smoothies. https://consumentcentraal.nl/bericht/hoe-gezond-zijn-groene-smoothies/
 4. Geen extra’s
  Misschien nog wel het moeilijkste punt: vermijd zo veel mogelijk “extra’s”. Kleine dingen als een koekje bij de koffie, sausjes en slagroom bij de koffie kunnen echt een groot verschil maken in het aantal calorieën die je op een dag binnen krijgt. Probeer dus een paar weken deze dingen te vermijden. Neem geen mega grote latte macchiato maar een gewone koffie en laat vooral die extra glaasjes alcohol staan.

Het belangrijkste is om vooral niet te veel in de stress te raken. Meestal raak je die vakantie kilo’s sneller kwijt dan je denkt. Focus je goed op het oppakken van je gezonde leefstijl en het krijgen van iets meer beweging. Voor je het weet, ben je weer de oude!

Beeld: Shutterstock by: polymanu https://www.shutterstock.com/nl/g/polymanu  |  Bron: orangefit.nl  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes