Wat is het auto-brouwerijsyndroom?
Het auto-brouwerijsyndroom heeft niets te maken met het maken van bier in je auto, hoewel dat wel een toepasselijke naam zou zijn. Deze zeldzame aandoening zorgt ervoor dat je lichaam zelf alcohol produceert. Je hebt dus alcohol in je systeem zonder een druppel te drinken. Iedereen maakt tijdens de spijsvertering een beetje alcohol aan in de darmen. Maar bij de meeste mensen is dit zo minimaal dat het onmerkbaar is en zeker niet tot dronkenschap leidt.
Positieven alcoholtest
Bij mensen met het auto-brouwerijsyndroom produceren hun darmen zoveel ethanol dat ze positief zouden testen bij een alcoholcontrole. Niet alleen dat, ze vertonen ook typische symptomen van dronkenschap zoals duizeligheid, verwardheid en een vertraagde reactietijd. Dit syndroom komt vaak voor bij patiënten met onderliggende aandoeningen zoals chronische darminfecties, langdurig gebruik van antibiotica of diabetes, maar het kan ook voorkomen bij verder gezonde individuen.
Boosdoeners
De boosdoeners zijn de gisten in de darmen. Vooral Candida-soorten gedijen goed op koolhydraten en suikers. Wanneer deze gisten zich vermenigvuldigen en er te veel van zijn, kunnen ze symptomen veroorzaken. Daarnaast zijn er bepaalde bacteriën zoals Klebsiella-soorten of Saccharomyces cerevisiae die ook bijdragen aan de productie van alcohol in de darmen.
Behandeling
De behandeling van het auto-brouwerijsyndroom varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige patiënten krijgen anti-schimmelmiddelen voorgeschreven, terwijl anderen baat hebben bij antibiotica. Bovendien wordt geadviseerd om voedsel met veel koolhydraten, zoals pasta en brood, zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier ontzeggen ze de gisten in hun darmen de nodige ingrediënten om alcohol te produceren.
Beeld: Shutterstock by: Pair Srinrat | Bron: quest | Powered by: Sendt