19476

Tijdens de zomerperiode is het 'happy hour' voor inbrekers

Ga je binnenkort op vakantie? Vergeet dan niet je huis goed af te sluiten, want inbrekers zijn extra actief tijdens deze periode. Sommige dagen zijn namelijk een ‘happy hour’ voor inbraken. Wij onthullen welke dagen dit zijn en welke gemeentes het vaakst getroffen worden door inbraken.

Je ouders hebben je vast vaak gewaarschuwd om op social media niet te delen wanneer je weg bent. Maar wist je dat inbrekers vaak uit je eigen buurt komen? Een videodeurbel biedt voor heel veel huishoudens al veel rust. Wil jij ook een videodeurbel of camera installatie? Klik dan hier!

Deze dagen zijn het populairst voor inbrekers
Volgens het thuisbeveiligingsbedrijf Ring zijn zaterdag- en zondagmiddag de favoriete momenten voor inbrekers. In juli en augustus vorig jaar steeg het aantal inbraken met 19 procent ten opzichte van juni. Hierdoor maakt één op de drie Nederlanders zich zorgen over hun huis tijdens de vakantie. Als je denkt dat de meeste inbraken ‘s nachts plaatsvinden, zit je fout. Meer dan 60 procent van de inbraken gebeurt namelijk in de middag en avond. Slechts 13 procent vindt ‘s nachts plaats, waarbij inbrekers vooral tijdens het weekend toeslaan.

Kijk uit voor de buren!
Volgens Ring komen de meeste inbraken vaak van mensen uit je eigen buurt. Het zijn niet de professionele inbrekers met uitgekiende plannen, maar eerder buurtbewoners die op goed geluk toeslaan zodra ze een kans zien. Opvallend genoeg woont de inbreker gemiddeld slechts 800 meter van het doelwit vandaan.

Aantal inbraken per woonplaats
Het aantal inbraken varieert sterk per woonplaats. Kansarme wijken zijn vaak hotspots voor inbrekers, mogelijk omdat veel inbrekers daar zelf wonen en de beveiliging van woningen daar vaak tekortschiet. Toch hebben welvarende gemeenten de hoogste inbraakcijfers. In Zeist, Laren, en Baarn zijn er respectievelijk 8,1, 7,1, en 6,4 inbraken per 1000 inwoners. In contrast, steden zoals Harlingen en Dinkelland kennen veel minder inbraken, met slechts ongeveer 0,5 per 1000 inwoners.

Nederland veilig
Nederland is gelukkig niet bijzonder gevaarlijk als het om woninginbraken gaat. In de afgelopen tien jaar heeft slechts vijf procent van de Nederlanders een inbraak meegemaakt. Je kunt dus met een gerust hart op vakantie, zolang je je huis goed afsluit en niet overal vertelt dat je weg bent. Wil jij ook een videodeurbel of camera installatie? Klik dan hier!

Beeld: Shutterstock by: Daniel Schweinert | Bron: metro | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes