18320

Voordelen van een lucht-lucht warmtepomp (airco)

De lucht-lucht warmtepomp staat vooral bekend als een airconditioner. Het betreft een toestel dat in staat is om je woning te zowel te koelen als te verwarmen, zonder gebruik te maken van aardgas: alleen een elektriciteitsaansluiting is vereist.

 

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?
Deze warmtepomp bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit trekt buitenlucht aan met een ventilator. Door een compressor in de buitenunit wordt een koelgas opgewarmd, waarna de warme lucht naar binnen wordt geleid. De binnenunit verspreidt vervolgens deze warme lucht door de ruimte. Opvallend is dat de werking van een lucht-lucht warmtepomp ook omgekeerd kan worden. Hierdoor kan je hetzelfde toestel gebruiken om ruimtes te koelen. Met één warmtepomp kun je dus het hele jaar door de temperatuur in een ruimte regelen.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een lucht-lucht warmtepomp:

  1. Energiezuinigheid: lucht-lucht warmtepompen zijn over het algemeen energiezuinig, omdat ze warmte uit de buitenlucht halen en deze gebruiken om de binnenruimte te verwarmen. Dit proces vereist minder energie dan traditionele verwarmingsmethoden.
  2. Multifunctionaliteit: naast verwarmen in de winter kunnen lucht-lucht warmtepompen ook dienen als airconditioner in warmere seizoenen. Dit maakt ze veelzijdig en geschikt voor het hele jaar door.
  3.  Goedkoper dan andere warmtepompen: deze warmtepomp is goedkoper dan andere soorten. Het kost minder om te kopen omdat de installatie eenvoudiger is.
  4. Snelle installatie: in vergelijking met sommige andere warmtepompsystemen is de installatie van lucht-lucht warmtepompen vaak sneller en eenvoudiger, waardoor de verstoring van het dagelijks leven beperkt blijft.
  5. Geen aardgas nodig: lucht-lucht warmtepompen werkten op elektriciteit. Dit is natuurlijk heel energiezuinig!
  6. Milieuvriendelijk: aangezien lucht-lucht warmtepompen geen gebruik maken van aardgas, dragen ze bij aan een verminderde CO2-uitstoot en verminderen ze de ecologische impact van verwarmingssystemen.

Lucht-lucht warmtepomp met zonnepanelen
Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht. Door deze opgewekte elektriciteit te gebruiken om de lucht-lucht warmtepomp van stroom te voorzien, verminder je je afhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet. Dit kan leiden tot lagere energiekosten, omdat je profiteert van je eigen duurzame energieproductie. Klik hier voor meer informatie over zonnepanelen inclusief een lucht-lucht warmtepomp.

Beeld: Shutterstock by: Naypong Studio | Bron: vattenfall, warmtepomp advies | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes