16709

Elektrische auto opladen in 10 minuten

Elektrische auto’s zijn met de huidige accu’s sneller op te laden volgens Amerikaanse wetenschappers. Opladen in 10 minuten moet mogelijk zijn. Dit komt door de verbeterde laadmethoden, wat weer mogelijk is gemaakt door software met kunstmatige intelligentie.

Elektrisch laden net zo snel als gewoon tanken
Volgens wetenschappers van de Idaho National Laboratory kan een bijna lege auto-accu met de nieuwe methodes in slechts 10 minuten tot 90 procent opgeladen zijn, terwijl dat bij de huidige laadtechnieken veel langer duurt. Dit zou mogelijk zijn zonder schade en zonder de levensduur van de accu te verkleinen. De nieuwe methoden beperken de risico’s bij het sneller opladen van lithium-ion-accu’s, zoals ophoping van lithium-metaal of schade aan de kathode.

Nieuwe laadprotocol
Er werd door de onderzoekers enorme hoeveelheden data gebruikt over de laadmethoden, levensduur, efficientie en veiligheid van accu’s. Het ontwerp en de staat van de accu zijn daarbij erg belangrijk, maar ook of de infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk op een locatie geschikt is voor een bepaald laadprotocol. Met alle gegevens hebben ze een systeem met machine-learning getraind om de levensduur van accu’s en de manieren waarop de verschillende accu-ontwerpen uiteindelijk zouden falen te voorspellen. Vervolgens hebben ze nieuwe laadprotocollen gecreëerd en die na tests met echte accu’s verder geoptimaliseerd.

Betere lithium-ion-accu’s
De onderzoekers willen bijdragen aan betere ontwerpen van lithium-ion-accu’s, zodat ze nog sneller kunnen worden opgeladen. Ook hopen ze dat hun technieken uiteindelijk worden gebruikt in laadstations, zodat die laadpalen met auto’s kunnen afstemmen hoe de accu’s sneller en veiliger zijn op te laden. Hopelijk kunnen eigenaren van elektrische auto’s binnenkort opladen in 10 minuten!

Beeld: Shutterstock by: Petair | Bron: RTLNieuws.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes