Voedsel over datum? Weggooien hoeft niet meteen!

Gooi jij weleens eten weg omdat het voedsel over datum is? Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld. Als je ziet dat deze datum dichterbij komt, twijfel je dan of het voedsel echt niet meer goed is? Of geef je het dan nog het voordeel van de twijfel?

33 kilo aan voedsel
Uit onderzoek naar voedselverspilling blijkt dat Nederlanders in 2022 per persoon meer dan 33 kilo aan voedsel weggooiden. Het gaat hierbij niet om schillen of klokhuizen, maar om goed eetbaar voedsel dat niet op tijd wordt geconsumeerd en uiteindelijk in de afvalbak terechtkomt.

Datum van toepassing wanneer ongeopend is
Het Voedingscentrum benadrukt dat houdbaarheidsdata op producten zoals melk en sauzen een belangrijke rol spelen in voedselverspilling. Deze data zijn echter alleen van toepassing zolang de verpakking nog ongeopend is. Op verpakkingen van producten zoals melk en sauzen zie je vaak de termen ‘te gebruiken tot’ (TGT) of ‘tenminste houdbaar tot’ (THT). Deze zijn voornamelijk bedoeld voor ongeopende producten.

Verschil TGHT & THT
De TGT-datum (te gebruiken tot) wordt gebruikt voor verse producten die snel bederven, zoals vis, vlees en voorgesneden groenten. Na deze datum kunnen bacteriën snel groeien, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De THT-datum (ten minste houdbaar tot) is een kwaliteitsgarantie. Na deze datum is het product mogelijk nog veilig te eten, maar de kwaliteit kan verminderd zijn. Dit kan merkbaar zijn in geur, kleur en smaak.

Verse producten
Voor verse producten zoals brood, groenten, aardappelen en fruit is het echter niet verplicht om een houdbaarheidsdatum te vermelden. Voor deze etenswaren kun je zelf controleren of ze nog goed zijn door te kijken, te ruiken en te proeven. Als je klonten, schimmel of rotte plekken ziet, is het verstandig om het voedsel weg te gooien. Dit geldt ook bij een muffe of sterke onaangename geur. Als je nog twijfelt, kun je een klein beetje proeven. Smaakt het niet goed, dan kun je het beter niet meer eten en weggooien.

Logisch nadenken
Om voedselverspilling te verminderen, is het belangrijk om logisch na te denken en niet zomaar eten weg te gooien. Zelfs op zout staat een THT-datum, hoewel zout miljoenen jaren meegaat. Deze datum is vaak verplicht, zoals bij gedroogde producten als pasta, kruiden en andere geconserveerde voedingsmiddelen.

Beperk groei van bacteriën
Bij verse etenswaren met een TGT-datum is voorzichtigheid geboden. Vermijd het eten van mogelijk bedorven vis. Als je het niet meteen kunt eten, bereid het dan voor de TGT-datum. Door het te verhitten, beperk je de groei van bacteriën. Daarna kun je het gerecht in de koelkast of vriezer bewaren om verspilling te voorkomen.

Beeld: Shutterstock by: Kaspars Grinvalds | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes