18130

Zo kun je geld besparen met de stand van je draaikiepraam

Met alles wat duurder wordt, willen we besparen waar er te besparen valt. Wist je dat dit ook kon door de stand van je draaikiepraam te veranderen? Hieronder een uitleg over besparen met de stand van je draaikiepraam:


Ramen half uur per dag open

Om energie te besparen, is het slim om elke dag je ramen een half uur open te zetten. Als je de ramen gesloten houdt, komt er geen frisse lucht binnen. Hierdoor moet je extra veel energie gebruiken om je huis warm te houden. Gemiddeld produceert een gezin ongeveer tien liter vocht per dag door dagelijkse activiteiten. Dit vocht verdampt in de lucht. Daarnaast komt er vocht vrij uit verschillende bronnen, zoals de badkamer, keuken en zelfs vanuit de fundering van je huis. Dit alles zorgt voor een vrij vochtige omgeving, waardoor de verwarming meer moeite heeft met het verwarmen van je huis.

Als het binnen vochtig is, duurt het langer om de lucht op te warmen dan wanneer het droog is. Als je elke dag een half uurtje je ramen of deuren opent, komt er drogere lucht van buiten naar binnen. Hierdoor wordt het vocht in huis minder en hoeft de kachel de rest van de dag niet zo hard te werken.

Lees hier hoe je nog meer energie kunt besparen!

Draaikiepramen
Met een draaikiepraam heb je de keuze om het helemaal open te zetten of op de kiepstand te zetten. Maar wist je dat bij veel draaikiepramen een zomer- en winterstand mogelijk is?

Niet alle draaikiepramen hebben standaard deze instellingen. Zo kun je controleren of jouw raam een zomer- en winterstand heeft: kijk naar een langwerpig metalen werking bovenin het kozijn met een U-vormige pal eronder. Meestal zit dit aan de binnenkant van het raam, bij de handgreep. Als je daar een energiespaarsysteem ziet, kun je het raam zo instellen voor de winter- of zomerstand:

  • Winterstand: Als eerste draai je het raam open. Daarna trek je de pal iets naar voren en draai je deze met de opening naar boven. Je hoort dan een klik. Als je je kozijn nu op de draaikiep stand zet, zie je dat deze slechts een klein beetje openstaat (± 4 cm).
  • Zomerstand: Ook de zomerstand is eenvoudig in te stellen. Als eerste draai je het raam open. Daarna trek je de pal iets naar voren en draai je deze met de opening naar beneden. Je hoort dan een klik. Als je je kozijn nu op de raam kiepstand zet, zie je dat deze op de standaard stand openstaat (± 15 cm).

 

Beeld: Shutterstock by: rawf8 | Bron: margriet, bohaco  | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes