18121

Energie besparen tijdens de winter

In deze koude wintermaanden gebruiken we meer energie dan de rest van het jaar. Toch zijn er een aantal dingen waarop je kunt besparen, denk aan minder lang douchen en de kachel lager zetten. Energie besparen tijdens de winter doe je zo!

 

 1. Zet je cv-ketel lager en op ecostand
  Het beste is als je je ketel op 60 graden zet. Hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. Ook kun je de ketel op de ecostand zetten in plaats van de comfort stand. Het duurt wel iets langer voordat het water warm is, maar met de ecostand bespaar je zo’n 10-20 m3 gasverbruik per jaar.
 2. Korter douchen
  In de koude maanden is het lastig om korter te douchen. Heerlijk lang onder die warme kraan staan is zo heerlijk. Je kunt hier echter wel veel stroom mee besparen. Mensen douchen gemiddeld 7,4 minuten. Je bespaart al zo’n €65 per jaar als je dit inkort tot 5 minuten. Daarnaast kan een waterbesparende douchekop ook helpen met besparen.
 3. Zet de verwarming lager
  Overdag kun je de verwarming op 19 graden of zelfs iets lager zetten wanneer je je lekker warm aankleed. Een uur voordat je naar bed gaat, zet je de verwarming op 15 graden. Het duurt namelijk een uur voordat de verwarming is afgekoeld. Bij vloerverwarming werkt dit anders. Deze zet je maar 1 tot 2 graden lager. Bijvoorbeeld van 19 terug naar 17. Ook als je er overdag niet bent, kun je hem lager zetten.
 4. Gebruik een elektrische kachel
  Als je bijvoorbeeld fulltime werkt, niet thuis bent en een kleine woonkamer hebt, zou je een elektrische kachel aan kunnen zetten als je thuis komt. Je moet dan wel de kachel uitzetten, zodat je geen stroom verbruikt, maar alleen elektra. Elektriciteit is goedkoper dan gas, dus hier bespaar je al een hoop mee. Zeker als het om een aantal uur per dag gaat. Lees hier hoeveel je bespaart met een elektrische kachel.
 5. Bespaar op verlichting
  Het wordt eerder donker, dus de lichten gaan ook eerder aan. Hoe langer ze branden, hoe meer energie dit kost. Als je nog gloeilampen in huis hebt, vervang deze dan meteen door ledverlichting met een hoog energielabel. Daarnaast zou ik alle verlichting in ruimtes waar je niet bent uitzetten. Op deze manier wordt geen energie verspild. Daarnaast kun je ervoor kiezen om kaarsen te gebruiken als verlichting. Heel sfeervol en het geeft ook nog eens warmte af.
 6. Plaats tochtwering 
  Tochtwering in de vorm van tochtstoppers en tochtstrips kunnen helpen om koude lucht van buiten tegen te gaan. Of het nou gaat om deuren, ramen of de brievenbus, plaats overal waar kou vandaan komt een tochtstrip.
 7. Voorkom nieuwe prijsstijgingen
  Je energietarief laten controleren is eenvoudig. Vul op de volgende pagina je postcode in en beantwoord een paar korte vragen om te zien of je op jouw adres wel het beste energietarief ontvangt. Landelijke Energiebond checkt binnen enkele minuten hoe je een mogelijke prijsstijging kunt voorkomen.

Beeld: Shutterstock by: Lazy_Bear | Bron: eneco | Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes