18044

Is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

Het wordt steeds kouder weer en dat betekent dat de temperaturen in huis ook afnemen. Je wilt er natuurlijk wel warmpjes bijzitten deze dagen, dus gaat de kachel weer aan. Maar wat is nu goedkoper met de hoge energieprijzen: is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

 

Soorten elektrische kachels

  1. Convectiekachels: deze kachels verwarmen de lucht door deze rond te laten circuleren. Ze trekken koude lucht aan, verwarmen deze en laten vervolgens de warme lucht de ruimte in circuleren.
  2. Stralingskachels: deze kachels verwarmen voorwerpen en mensen direct in hun stralingsgebied. Ze zijn vaak effectief in kleinere ruimtes en zorgen voor een gerichte warmte.
  3. Oliegevulde radiatoren: deze zijn gevuld met thermische olie die geleidelijk warmte afgeven. Ze zijn vaak traag in het opwarmen van een ruimte, maar behouden langdurig warmte nadat ze zijn uitgeschakeld.
  4. Keramische kachels: deze kachels hebben een keramisch verwarmingselement dat warmte genereert. Ze zijn vaak snel op temperatuur en zijn geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes.
  5. Infraroodkachels: deze kachels geven infraroodstralen af die objecten en mensen direct verwarmen in plaats van de lucht in de ruimte te verwarmen. Ze zijn nuttig voor gerichte verwarming in bepaalde gebieden.
  6. Warmteventilatoren: deze kachels gebruiken een ventilator om warme lucht door de ruimte te verspreiden. Ze zijn snel in het opwarmen van de omgeving, maar kunnen lawaaierig zijn vanwege de ventilator.


Voor- en nadelen van elektrische kachel

Elektrische kachels hebben een aantal voordelen, namelijk: ze zijn gemakkelijk te installeren, goed te gebruiken om kleine ruimtes te verwarmen, veel keus in verschillende kachels, ze produceren geen verbrandingsbijproducten zoals koolmonoxide en zijn dus veiliger dan een gasverwarmingssysteem. Nadelen kunnen zijn dat het minder geschikt is voor het verwarmen van grote ruimtes en de kachels zijn afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk, dus als de stoppen doorslaan is er geen verwarming meer


Kosten elektrisch verwarmen

Meestal is een elektrische kachel 2000 watt, dus 2 kWh. De stroomprijs is op dit moment €0,39 per kWh. Als deze kachel 12 uur per dag aan staat verbruikt hij 24 kWh per dag. 24 kWh x €0,39 = €9,36 per dag. Per uur kost een elektrische kachel dus maar €0,78. Als je de kachel dus maar een paar uurtjes per dag aan hebt, scheelt dit enorm in de kosten vergeleken met de gasprijs wat hieronder beschreven staat.

Lees ook: 10 tips om snel en makkelijk gas te besparen

Kosten verwarmen met gas
In de wintermaanden kan het gasverbruik wel zo’n 10m3. De huidige gasprijzen liggen op het moment op €1,39 per m3, dus dit is €1,39 x 10m3 = €13,90 per dag. Sommige verbruiken iets minder per dag, namelijk 8 m3. Als dit het geval is, dan betaal je €1,39 x 8 m3  = €11,12. In deze berekening is ervan uitgegaan dat in de nacht de kachel uit staat.

Je kunt ook eenvoudig je energietarief laten controleren. Vul hier je postcode in en beantwoord een paar korte vragen om te zien of je op jouw adres wel het beste energietarief ontvangt!

Conclusie
Het verwarmen van een ruimte op stroom is dus goedkoper dan de traditionele kachel op gas. Het scheelt niet veel, maar zeker als de elektrische kachel maar een paar uurtjes aan staat en een kleine ruimte snel verwarmd wordt, is het voordeliger.

 

Beeld: Shutterstock by: Pixel-Shot | Bron: ad, libelle | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes