17282

10 tips om snel en makkelijk gas te besparen

De prijs van aardgas stijgt. Veel mensen schrikken van hun energierekening. Hoe kan je op je gasverbruik besparen? Bekijk de tips: van snel en goedkoop tot meer ingrijpend.

 1. Bespaar 300,- met een slimme thermostaat
  Met een slimme thermostaat bespaar je snel €300,- per jaar. Hoe? Bijvoorbeeld door slimme schema’s en de mogelijkheid om altijd en overal de kachel uit te zetten als je dit vergeten bent.
 2. Laat gratis je huidige energietarief checken
  Je betaalt nu een maandelijks bedrag aan je leverancier. Hoe weet je dat dit niet teveel is? Er zijn diverse bedrijven die gratis je huidige tarief checken. Zo hoor je direct of je wel het beste tarief hebt. Landelijke Energiebond (LEB) is een landelijk initiatief dat de energietarieven voor de consument bewaakt. Zij controleren gratis je energietarief zodat je een mogelijke prijsstijging tot wel €485,- kunt voorkomen. Check of ze in jouw gemeente actief zijn.
 3. De cv-ketel staat ingesteld op een bepaalde temperatuur.
  Vaak 80 graden. Met zo’n hoge temperatuur werkt je hr-ketel minder zuinig. Dan blijft je huis ook wel warm met een cv-temperatuur van 60 of misschien zelfs 50 graden. Zo hoeft je verwarmingswater niet zo heet te worden. Daardoor kan de hr-ketel zuiniger branden en bespaar je op gas.
 4. Bespaar 140 euro: niet langer dan 5 minuten douchen
  Ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik gaat naar de douche of het bad. Daar kun je dus flink op besparen als je maximaal 5 minuten doucht: door 5 minuten te douchen, kun je met de huidige gasprijzen wel zo’n 140 euro per jaar besparen
 5. Bespaar honderden euro’s met isolatie
  Klaar voor de grotere aanpak? Met een goed geïsoleerd huis bespaar je zomaar tot 30% op je energierekening. ’s Winters zit je er lekker warm bij, terwijl het in de zomer koel blijft. Geen zin in rommel? Geen paniek. Isoleren is vaak in een dag al gebeurd en levert snel voordeel op. Spouwmuurisolatie levert het volgende op: deze investering begint vanaf € 2100. Dat lijkt misschien veel, maar met een spouwmuurisolatie bespaar je, afhankelijk van het oppervlakte van de muur, tot zo’n € 550 per jaar aan energiekosten.
 6. Bespaar 350 euro per jaar: zet de CV nog een graadje lager!
  Vind je het nog warm genoeg in huis als de verwarming al een graad lager staat? Kijk of je de thermostaat nog een extra graad kunt verlagen, bijvoorbeeld naar 18 graden. Met de huidige gasprijzen kun je met een graadje lager jaarlijks ongeveer 350 euro besparen.
 7. Bespaar met folie
  Iets wat je makkelijk zelf kunt doen. En ook nog eens goedkoop! Plaats reflecterende folie achter je radiatoren. Zo kaatst de warmte terug je woning in. De warmte gaat dan niet langer in de muren zitten. Dat is misschien minder fijn voor de buren, maar wel voor jou. Nog een tip om te besparen op je gasverbruik: isoleer de verwarmingsbuizen. Vooral de buizen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de garage, de kelder of een onverwarmde zolder. Via deze verwarmingsbuizen gaat veel warmte verloren onderweg naar de radiator. Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen kost zo’n € 1 tot € 2 per meter en haal je in de bouwmarkt.
 8. Voorkom nieuwe prijsstijgingen
  Je energietarief laten controleren is eenvoudig. Vul op de volgende pagina
  je postcode in en beantwoord een paar korte vragen om te zien of je op jouw adres wel het beste energietarief ontvangt. Landelijke Energiebond checkt binnen enkele minuten hoe je een mogelijke prijsstijging kunt voorkomen.
 9. Bespaar 240,- per jaar: verwarm alleen waar nodig
  Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je aanwezig bent en sluit deuren van de ruimtes waar je niet aanwezig bent. Ruimtes onnodig verwarmen zorgt voor hogere kosten. Het sluiten van deuren zorgt tevens voor minder tocht. Dit is gunstig wanneer je wilt besparen op gasverbruik, want zo hoeft de verwarming minder hard te werken.
 10. Bespaar gemiddeld €180,- per jaar: zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden
  Zet je verwarming ‘s nachts op 15 graden, zeker als je in een slecht geïsoleerd huis woont. Met vloerverwarming is 17 of 18 graden aan te raden. Het kost namelijk veel meer geld om je  huis ‘s nachts te verwarmen, dan om je huis ‘s ochtends vanaf 15 graden weer warm te krijgen. Zet de thermostaat een uur voor je naar bed gaat naar beneden. Deze tip geldt ook wanneer je weggaat van huis.
  Bronnen: United Consumers, Eneco, Milieu Centraal  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes