Wel of geen azijn in de wasmachine?

Een beetje azijn in de wasmachine doet wonderen: het haalt nare geurtjes uit je kleding, maakt handdoeken lekker zacht en zorgt ervoor dat je wasmachine niet verstopt raakt. Je hebt dan geen aparte wasverzachter of reiniger meer nodig. Maar is het daadwerkelijk zo goed?


Voordelen natuurazijn bij de was:

 1. Ontkalken:
  Azijn kan helpen bij het verwijderen van kalkaanslag in de wasmachine, waardoor de levensduur van het apparaat wordt verlengd. Kalk op bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine kan ervoor zorgen dat je wasmachine meer stroom gaat verbruiken.
 2. Geurverwijdering:
  Azijn staat bekend om zijn geurverwijderende eigenschappen en kan onaangename geuren uit kleding en de wasmachine zelf verminderen.
 3. Zachtere kleding:
  Azijn kan fungeren als een natuurlijke wasverzachter, waardoor kleding zachter aanvoelt.

 

Echter, zijn er ook nadelen:

 1. Materiaalcompatibiliteit:
  Hoewel het doorgaans veilig is voor de meeste wasmachines, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te controleren om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor jouw specifieke model.
 2. Kleuren:
  Azijn kan in sommige gevallen de kleuren van kleding beïnvloeden. Het wordt aanbevolen om eerst een kleine hoeveelheid azijn te gebruiken op een minder zichtbaar deel van de kleding om eventuele kleurveranderingen te testen.
 3. Rubberen onderdelen:
  Overmatig gebruik van azijn kan rubberen afdichtingen of slangen in de wasmachine beschadigen. Het is raadzaam om azijn met mate te gebruiken.


Natuur of schoonmaakazijn?

Kies altijd voor natuurazijn! Dit heeft een lager percentage zuur en dus ook een lagere werking, dus minder schadelijk. Je kunt dit ook consumeren. Dat geldt niet voor schoonmaakazijn, dit is namelijk erg agressief.


Wasmachine schoonmaken zonder azijn

Als je je wasmachine wilt schoonmaken, hoef je het niet moeilijk te maken. Zet de machine gewoon ongeveer één keer per maand op het programma van 90 graden.

Lees ook: Deze apparaten in huis verbruiken de meeste stroom

Beeld: Shutterstock by: brizmaker | Bron: oudersvannu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes