17938

Deze apparaten in huis verbruiken de meeste stroom

Sommige apparaten in huis slurpen meer energie dan je denkt. Als je je energierekening wilt verlagen, is het slim om te weten welke apparaten dit zijn. Deze apparaten in huis verbruiken de meeste stroom:

 

Stijging energie
Toen er in 2022 oorlog uitbrak in Oekraïne, zagen we dat de kosten voor gas en stroom snel omhoogschoten. Om te voorkomen dat mensen extreem veel moesten betalen, werd voor 2023 een limiet ingesteld op hoeveel geld je maximaal moet betalen voor energie. Tot 2900 kWh aan stroom betaal je hoogstens € 0,40 per kWh. Maar er zijn nog steeds manieren om je energierekening nog verder te verlagen. Je energietarief laten controleren is eenvoudig. Vul hier je postcode in en beantwoord een paar korte vragen om te zien of je op jouw adres wel het beste energietarief ontvangt!

Verlichting
Lampen in huis zijn echte stroomvreter, vooral als het ouderwetse gloei- of halogeenlampen zijn. In de zomer gebruik je ze misschien alleen ‘s avonds, maar in de herfst en winter branden ze langer. Als je tien van die oude lampen drie uur per dag aan hebt, gebruiken ze samen 660 kWh per jaar. Dat kost ongeveer € 264 als je het maximale tarief betaalt. Maar als je ze vervangt door Ledlampen, gebruiken die maar 70 kWh per jaar, wat neerkomt op € 28. Dat scheelt flink in de kosten!

Wasmachine
Wasmanden raken snel vol, dus waarschijnlijk staat je wasmachine regelmatig aan. Maar het kan slim zijn om ‘m iets minder vaak te gebruiken. Als je ‘m bijvoorbeeld 4 keer per week aanzet, kost dat ongeveer 207 kWh per jaar, wat neerkomt op € 83. De wasdroger gebruikt nog meer energie. Als je die 2,5 keer per week gebruikt, kost dat € 128 per jaar (320 kWh). In de zomer kun je de wasdroger vervangen door een wasrek buiten, dat scheelt flink in energiekosten.

Keukenapparatuur
In de keuken verbruiken verschillende apparaten veel energie. Een gemiddelde vaatwasbeurt kost zo ‘n €0,25 cent en gebruikt dus gemiddeld 230 kWh per jaar, wat zo’n € 92 kost. Een koelvriescombinatie die altijd aan staat, verbruikt ongeveer 252 kWh per jaar, wat iets meer dan € 101 kost. Als je een kokend waterkraan hebt en je gebruikt zo’n 700 liter kokend water per jaar, kost dat je ongeveer € 114 (285 kWh). Andere stroomvreters in de keuken zijn:

  • Een Amerikaanse koelkast: gemiddeld 380 kWh per jaar (€ 152)
  • Een inductiekookplaat: 175 kWh bij 6 uur gebruik per week (€ 70)
  • Een keramische kookplaat: 225 kWh bij 6 uur gebruik per week (€ 90)

Airco
Op warme dagen kan het lekker zijn om af te koelen met een airco of ventilator. Maar let op: een mobiele airco die één kamer koelt en 110 uur aanstaat, gebruikt ongeveer 110 kWh, wat met het prijsplafond ongeveer € 44 kost. Een ventilator gebruikt veel minder: dezelfde tijd aanstaan kost maar 5,5 kWh (€ 2,20). Dus, een ventilator verbruikt 20 keer minder stroom dan een mobiele airco voor dezelfde tijd dat ze aanstaan. Een vaste airco die 8 uur per dag aan staat verbruikt tussen de 6 en 13 kWh (dit is verschillend per airco) Bij een stroomprijs van €0,38 cent komt dit neer op ongeveer €2,30 tot €4,95 per dag. Gemiddeld zijn er zo’n 24 tot 40 zomerse dagen per jaar.

Beeld: Shutterstock by: Pixel-Shot | Bron: oudersvannu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes