17928

Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

De tijd rondom Sinterklaas is voor veel kinderen een leuke en spannende tijd, vooral als ze nog steeds geloven in het verhaal van Sinterklaas. Maar op een gegeven moment beginnen sommige kinderen te twijfelen. Wat moet je doen als dat gebeurt?

 

Steeds vroeger
Kinderen ontdekken steeds vroeger dat Sinterklaas niet echt is. Vroeger geloofden de meeste kinderen nog volop in Sinterklaas toen ze ongeveer acht of negen jaar oud waren, maar nu beginnen de meeste kinderen al rond hun zesde te twijfelen of hij echt bestaat. Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Twijfels bestaan Sinterklaas
Als kinderen ouder worden, begrijpen ze steeds meer. ze snappen bijvoorbeeld dat een paard niet op het dak kan lopen en dat een Piet niet door de schoorsteen past. Ook vinden ze het raar dat Sinterklaas op verschillende plaatsen tegelijk lijkt te zijn. Als je kind die dingen begint te begrijpen, kun je zeggen dat hij of zij gelijk heeft. Vaak gaat je kind zelf op zoek naar antwoorden en ontdekt zo dat Sinterklaas niet echt is. Dit kan bijvoorbeeld door een oudere broer of zus die geen geheimpje kan bewaren of op school van andere klasgenootjes die de waarheid wel al weten.

Lees ook: waarom zeggen we pepernoten en geen kruidnoten

Op welke leeftijd vertel je het geheim?
Als je kind al in groep 5 of 6 zit en nog steeds in Sinterklaas gelooft, kun je voorzichtig praten over hoe vreemd het eigenlijk is dat Sinterklaas zo oud kan worden en op verschillende plekken tegelijk kan zijn. Ook kun je op school informeren in welke klas ze beginnen met het maken van suprises. Het is beter om voor die tijd zelf het nieuws te vertellen, zodat ze niet onverwacht voor verassingen komen te staan van mede klasgenootjes.

Hoe breng je het nieuws?
Onthoud dat het vertellen dat Sinterklaas niet bestaat een natuurlijk onderdeel is van het opgroeien. Hieronder tips hoe je dit het beste kan aanpakken.

  1. Kies het juiste moment: probeer een rustig moment te kiezen waarop jullie alleen zijn en je kind niet afgeleid is.
  2. Wees eerlijk en begripvol: leg rustig uit dat Sinterklaas een personage is dat voorkomt in verhalen en tradities, net als andere sprookjesfiguren.
  3. Focus op de boodschap van het feest: leg de nadruk op de betekenis van Sinterklaas, namelijk het plezier van geven, samen zijn met familie en vrienden, en de tradities die hierbij horen.
  4. Geef ruimte voor gevoelens: wees begripvol als je kind teleurgesteld, verward of verdrietig is.
  5. Respecteer het tempo van je kind: sommige kinderen kunnen deze informatie gemakkelijker accepteren dan anderen.

Beeld: Shutterstock by: vetre | Bron: oudersvannu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes