17911

Waarom zeggen we pepernoot en geen kruidnoot?

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent pepernoten! Of is het eigenlijk kruidnoten? Maar hoe heten deze eigenlijk echt, wat is het verschil tussen de twee en waarom zeggen we pepernoot en geen kruidnoot? Heb jij ze al in huis gehaald?


Verschil pepernoot en kruidnoot

Ondanks dat deze lekkernijen vaak men elkaar verward worden, zijn er wel degelijk verschillen tussen pepernoten en kruidnoten. Het grootste verschil tussen pepernoten en kruidnoten zit hem in de ingrediënten, textuur en smaak. Pepernoten zijn zachte, onregelmatig gevormde brokjes gemaakt van roggebloem, stroop en speculaaskruiden. Kruidnoten zijn daarentegen knapperig, rond van vorm en gemaakt van tarwebloem, suiker, boter en speculaaskruiden. Over het algemeen zijn pepernoten groter, zachter en hebben ze een onregelmatige vorm, terwijl kruidnoten kleiner, knapperig en regelmatig van vorm zijn.

Afkomst term pepernoot
De term pepernoten komt uit de tijd dat de Verenigde Oost-Indisch Compagnie verschillende soorten specerijen uit Nederlands-Indië haalde. Vroeger haalden mensen allerlei specerijen uit een ver land dat ‘peper’ werd genoemd. Dat was eigenlijk een verzamelnaam voor al die kruiden. Zo werden ook lekkernijen met kruiden uit die tijd ‘pepernoten’ genoemd, ook al waren ze anders dan de pepernoten die we nu kennen.

Wat is populairder?
Over het algemeen zijn kruidnoten iets populairder dan pepernoten. Kruidnoten hebben een knapperige textuur en zijn kleiner van formaat, wat ze vaak geliefd maakt bij mensen vanwege hun krokante structuur en intense smaak van speculaaskruiden. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals chocolade omhulde kruidnoten, waardoor ze veel variatie bieden.

Nou, nu ben je weer helemaal bij met de vraag: Waarom zeggen we pepernoot en geen kruidnoot? Kruidnoten zelf maken is toch echt het lekkerst! Hier de link naar het recept van de kruidnoot: Recept: kruidnoten zelf bakken

Beeld: Shutterstock by: StudioBlits | Bron: rtlnieuw, manners | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes