18137

Schimmels voorkomen en verwijderen

Help! Ik zie schimmel plekken op de muur. Wat nu? Heb jij schimmels in de kleuren zwart, grijs of bruin in huis? Neem dit dan heel serieus en pak de oorzaak zo snel mogelijk aan. Schimmels zijn niet goed voor de gezondheid en hoe langer het er zit, hoe erger de situatie wordt. Lees hieronder hoe schimmels voorkomen en verwijderen:

Lees ook: Zo kun je geld besparen met de stand van je draaikiepraam


Schimmels voorkomen

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om schimmelgroei te voorkomen in huis.

 • Ventilatie
  Zorg voor goede ventilatie in huis, vooral in vochtige ruimtes. Een goede ventilatie door een subtiele en continue luchtstroom in huis is noodzakelijk voor het voorkomen van vochtproblemen in huis. Gebruik bijvoorbeeld ventilators en zet daarnaast de ramen en roosters open. In de winter is het koud om ramen open te zetten, maar doe dit toch een uurtje per dag. Dit is namelijk super belangrijk om schimmels te voorkomen. Bovendien moet je altijd extra ventileren als je kookt, doucht of klust.
 • Verwarming
  Zet de verwarming op 18 graden of hoger. ‘s Nachts kun je hem echter op 15 graden zetten, maar nooit helemaal uitzetten! Verwarm niet alleen de woonkamer, maar alle ruimtes in huis. In koude kamers krijgen schimmels meer kans om te groeien.
 • Vochtregulatie
  Het is belangrijk om vocht in huis onder controle te houden. Meestal is vocht namelijk de oorzaak. Gebruik luchtontvochtigers in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders. Zorg ervoor dat lekkages en vochtproblemen in muren, daken of ramen worden gerepareerd.
 • Luchtfilters
  Overweeg het gebruik van luchtfilters of luchtreinigers om de lucht te zuiveren en schimmelsporen te verminderen, vooral als je gevoelig bent voor allergieën.
 • Schoonmaken
  Houd het huis schoon en regelmatig stofvrij om schimmelsporen te verminderen. Dit geldt in het bijzonder voor gebieden die gevoelig zijn voor vocht en schimmel.
 • Isoleren
  Soms kan het zijn dat schimmel vanuit de buitenmuren komt. Als je huis niet goed of helemaal niet geïsoleerd is, is de kans groter dat er schimmel op de muren komt.
 • Was drogen
  Droog de was bij voorkeur buiten of in de droger. Het vochtgehalte neemt op deze manier toe, waardoor huisstofmijt en schimmels zich kunnen verspreiden.
 • Douche droogmaken
  Maak na het douchen de douche droog met een wisser en handdoek. Zet tijden het douchen een raam open of zet de afzuiging aan. De badkamerdeur naar de gang juist dichthouden.
 • Koken
  Als je gaat koken, zet dan ten alle tijden de afzuigkap aan op de hoogste stand. Evenals een raampje open helpt om schimmels te voorkomen.

 

Schimmels verwijderen
Het verwijderen van schimmel moet voorzichtig en grondig gebeuren om verdere verspreiding en blootstelling aan schimmelsporen te voorkomen. Een aantal tips hieronder hoe schimmels voorkomen en verwijderen:

 • Oorzaak
  Zoek altijd eerst uit wat de oorzaak van de schimmel is. Je kunt het namelijk wel weghalen, maar als de oorzaak bijvoorbeeld een lekkage is, dan komt het volgende keer weer terug.
 • Meng soda met water
  Los ongeveer 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Vervolgens gebruik je een schoonmaakborstel om de schimmel van de muur te schrobben. Schimmeldeeltjes die loskomen zijn heel slecht voor je gezondheid, dus doe een mondkapje op en handschoenen aan.
 • Bleekmiddel
  Als de schimmel hardnekkig is, is bleekmiddel, net als chloor, een andere optie. Meng 25 ml bleekmiddel met 1 liter water. Dep daarna de schimmelplekken met een spons. Je kunt hiervoor ook een plantenspuit gebruiken. Als het er de volgende dag nog steeds zit, herhaal je deze handeling op dezelfde wijze.
 • Chemisch bestrijdingsmiddel
  Er zijn schimmelbestrijders te koop die geen milieuprobleem veroorzaken als je ze goed gebruikt.
 • Heaters
  Zet (bouw)heaters op de schimmelplekken en zorg ervoor dat al het vocht er zo snel mogelijk uittrekt.

Ter conclusie: je kunt van te voren al een hele hoop doen om schimmel te voorkomen. Probeer dit dan ook zo goed mogelijk te doen.

Beeld: Shutterstock by: Burdun Iliya | Bron: ggd | Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes