18196

Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Ben jij iemand die altijd lippenbalsem, zoals Labello of vaseline, bij zich heeft? Misschien weet je dan ook dat je droge lippen kunt krijgen als je geen lippenbalsem gebruikt. Maar kun je eigenlijk verslaafd raken aan dat spul? Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

 

Als je lippen droog zijn door zout water, kou of zon, kan wat lippenvet verlichting bieden. Maar als je het vaak gebruikt, lijkt het alsof je lippen er afhankelijk van worden. Is dat echt zo?


Niet verslavend, wel uitdrogend

Lippenbalsem is niet verslavend: er zitten namelijk geen verslavende stoffen in en je raakt er ook niet aan gewend. Het is niet zoals bij andere verslavingen waar je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Als je stopt met lippenbalsem, merk je inderdaad wel dat je lippen droger worden. Dat komt doordat de balsem een beschermend laagje op je lippen legt, wat bijvoorbeeld helpt tegen kou. Maar veel lippenbalsems sluiten ook je mond af van buitenlucht, waardoor je lippen uiteindelijk meer uitdrogen.


Buitenlucht is een must

Je lippen hebben frisse lucht nodig. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want bij koud weer kunnen je lippen uitdrogen. Dat komt doordat wind, kou en zon meer invloed hebben op je lippen dan op de rest van je huid. En omdat je lippen geen talgklieren hebben die een vettig laagje produceren, missen ze die natuurlijke bescherming.


Lippen anders dan andere lichaamshuid

De mond heeft daarnaast ook geen hoornlaag, oftewel het bovenste laagje van de huid. Deze laag beschermt tegen schade en uitdroging. Lippen hebben dus geen talgklieren en geen hoornlaag, waardoor ze gevoeliger zijn voor uitdroging dan de rest van het lichaam.


Lippenbalsem zonder chemische ingrediënten

Als je droge lippen hebt, is het prima om lippenbalsem te gebruiken. Kies het liefst eentje met zo min mogelijk chemische ingrediënten, die gewoon helpt tegen uitdroging.

Lees ook: Oorpiercings voor migraine: Placebo-effect of daadwerkelijk werkzaam?

Beeld: Shutterstock by: Prostock-studio | Bron: metronieuws | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes