19310

Kun je de schil van fruit eten?

Is het echt nodig om een peer te schillen? En kun je de schil van een appel of avocado eten? Het Voedingscentrum krijgt vaak vragen over het al dan niet eten van de schil van vruchten. Daarom heeft het instituut nu een overzicht met handige adviezen samengesteld.

Met de stijgende prijzen en een groeiend bewustzijn over voedselverspilling, zijn schillen een hot topic op sociale media. Je komt er tal van tips tegen over het eten van schillen van bijvoorbeeld bananen, kiwi’s en zelfs meloenen.

Welke schillen kun je wel eten?
Het Voedingscentrum waarschuwt echter voor voorzichtigheid. We merken dat steeds meer mensen schillen gaan eten. Voor veel fruitsoorten, zoals appels en peren, is dat prima. Maar niet alle schillen zijn geschikt voor consumptie; voor sommige fruitsoorten wordt het afgeraden. Het is beter om de schil van fruit zoals bananen en kiwi’s niet te eten. Op fruit kunnen namelijk resten van bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. In Nederland zijn hier strikte regels voor. Voor elke fruitsoort is bepaald hoeveel van deze resten maximaal aanwezig mogen zijn. Bij fruit zoals appels, peren en druiven wordt er rekening mee gehouden dat mensen de schil meestal mee-eten. Voor bananen en kiwi’s geldt dit echter niet; de wet gaat ervan uit dat je de schil hiervan niet consumeert.

Biologisch geteeld fruit
Een enkele keer een kiwischil eten zal je waarschijnlijk niet ziek maken, maar het Voedingscentrum adviseert om dit niet standaard te doen. Hoewel producenten soms afwijken van de richtlijnen, kunnen bepaalde fruitsoorten hogere hoeveelheden bestrijdingsmiddelen bevatten. Daarom is het verstandig om de schil van deze vruchten te vermijden. Bij biologisch geteeld fruit ligt dit anders. Hierbij worden aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen gebruikt en als ze al gebruikt worden, zijn ze van natuurlijke oorsprong. Dit fruit kun je dus gerust met schil eten.

Hoe het zit met onderstaande fruitsoorten

  1. Ananas:
    De schil van de ananas is moeilijk verteerbaar en kan buikklachten veroorzaken. De wetgeving houdt er rekening mee dat je de schil niet eet vanwege de mogelijke aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.
  2. Avocado:
    De schil van een avocado is niet geschikt voor consumptie. Naast het feit dat de schil hard en slecht verteerbaar is, wordt er bij de wetgeving rondom bestrijdingsmiddelen ook vanuit gegaan dat de schil niet gegeten wordt.
  3. Banaan:
    Bananenschillen zijn bitter en hebben een stroef mondgevoel. De wetgeving gaat ervan uit dat de schil niet wordt gegeten.
  4. Citroen:
    Citroenschillen zijn eetbaar, vooral als je biologische citroenen kiest, omdat deze minder bestrijdingsmiddelen bevatten of helemaal vrij daarvan zijn.
  5. Kiwi:
    Hoewel de meeste mensen de harige en harde schil van een kiwi niet eten, vormt het incidenteel eten ervan geen groot probleem.
  6. Mango:
    Mangoschillen zijn taai en bitter en bevatten urushiol, een stof die allergische reacties kan veroorzaken. De wetgeving houdt er rekening mee dat je de schil niet eet.
  7. Passievrucht:
    De schil van een passievrucht is hard en leerachtig, waardoor deze niet eetbaar is. Bovendien wordt de schil niet meegenomen in de wetgeving over bestrijdingsmiddelen, en kan het eten van grote hoeveelheden leiden tot buikklachten en misselijkheid.

Beeld: Shutterstock by: Nataliya Arzamasova | Bron: nu | Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes