19322

Is zwemmen in speedo hygiënischer dan in lange zwembroek?

Het dragen van een strakke speedo en een badmuts is in Nederland niet iets wat je vaak tussen de huisregels van je lokale zwembad zult vinden. In veel andere Europese landen is dit echter wel verplicht. Maar waarom is dat zo?

Richtlijnen zwembroek
Het gaat hierbij om hygiëne en veiligheid. Hoe viezer de persoon in het water, hoe harder de reinigingsfilters en het chloor moeten werken. Daarom is het belangrijk om badkleding te dragen die je in de kleedkamers aantrekt en schoon uit je tas haalt. In Nederland maakt het niet uit of de badkleding strak of los is, maar broeken die niets met zwemmen te maken hebben, zoals korte spijkerbroeken of kickboxbroeken, zijn niet toegestaan in het zwembad.

Dergelijke kledingstukken kunnen vuil bevatten in de zakken, en je weet niet of er een onderbroek onder zit, hoe lang de broek al gedragen is of waar de drager allemaal op heeft gezeten. Ook vrouwen die in hun onderbroek en beha in het water springen, vervuilen het zwembadwater. Gedragen ondergoed is niet schoon, en dat vuil komt direct in het badwater terecht.

Onderbroekrandje is ‘cool’
Mannen dragen vaak een onderbroek onder hun zwembroek omdat het ‘hippe’ randje boven de zwembroek uitsteekt. Ondanks deze modekeuze wordt het door veel zwembaden niet gewaardeerd vanwege hygiënische redenen. Een onderzoek van een stylingskennisplatform onder 500 zwembaden in Nederland toonde aan dat bij één op de twintig zwembaden de onderbroek expliciet verboden is. Daarnaast verbiedt bijna 40 procent van de zwembaden het dragen van T-shirts, schoenen, petten of spijkerbroeken in het water.

Spoel je crèmes af
Douche altijd voordat je het zwembad in gaat. Zo verwijder je al een groot deel van het vuil en vet van je lichaam. Het gaat niet alleen om vuil en zweet, maar ook om dagcrèmes en zonnebrandmiddelen die het zwembadwater vervuilen. Hoewel we in Nederland een van de beste technieken hebben om water te zuiveren, is het zonde om deze extra te belasten. Hoe meer vuil er in het water komt, hoe meer chloor er nodig is, en dat willen we juist voorkomen.

Speedo nieuwe trend
De strakke speedo wint aan populariteit. Vorig jaar werd er al veel naar gezocht online, en dit jaar, vooral rond juni, is de belangstelling onder mannen nog groter. Het vergt behoorlijk wat zelfvertrouwen om zo’n strakke zwembroek in Nederland te dragen. De trend van lange, wijde zwembroeken tot aan de knie is al een tijdje aan het afnemen. Deze zijn ook minder hygiënisch, vooral als er een onderbroek onder wordt gedragen.

Neem altijd een speedo en badmuts mee!
In Frankrijk zijn Speedo-zwembroeken verplicht in openbare zwembaden. In België hangt dit af van het zwembad; zo heeft PlopsaAqua onlangs aangekondigd alleen nog Speedo’s toe te staan. In Italië is het dragen van een badmuts verplicht. Als je buiten Nederland op vakantie gaat, neem voor de zekerheid zowel een badmuts als een Speedo mee en lees altijd eerst de huisregels van het zwembad.

Beeld: Shutterstock by: Matej Kastelic | Bron: nu | Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes