19338

Slakken eten massaal tuin op. Op deze manier voorkom je dit!

Slakken zijn vaak ongewenste bezoekers in de tuin. In het vroege en natte voorjaar ontwaken deze glibberige wezentjes uit hun winterslaap en beginnen hun zoektocht naar voedsel. Helaas behoren de bladeren van prachtige bladplanten tot hun favoriete maaltijden, tot grote frustratie van tuiniers. Slakken eten massaal tuin op, maar wat kun je hiertegen doen?

Zijn alle slakken slecht?
Het lijkt misschien alsof alle slakken uw planten aanvreten, maar dat is niet helemaal waar. Het zijn vooral de naaktslakken die aanzienlijke schade aanrichten in de tuin. Huisjesslakken, met uitzondering van de segrijnslak met zijn bruine huisje, houden zich voornamelijk bezig met het opruimen van plantenresten zoals gedroogde bladeren, schimmels en algen. In feite helpen deze huisjesslakken bij het schoonhouden van de tuin. Dus, hoewel naaktslakken de schurken van de tuin zijn, verdienen huisjesslakken misschien wel een bedankje voor hun opruimwerk.

Slakkenseizoen
Het slakkenseizoen vindt zijn hoogtepunt zowel in het voorjaar als in het najaar. Al in maart en soms zelfs in februari bij een milde winter verschijnen de eerste slakken in de tuin. Na hun lange winterslaap komen ze uit de grond tevoorschijn en zijn ze in de maanden maart en april volop aanwezig.

Maar ook nu, in mei en juni, wemelt het van de slakken. Dit is geen verrassing, aangezien het weer vochtig en relatief koel is, omstandigheden waar slakken dol op zijn. Deze koele, natte periode bevordert hun voortplanting en zorgt ervoor dat ze snel bewegen. Hoewel slakken rond deze tijd van het jaar altijd wel opduiken, is het dit jaar bijzonder extreem vanwege de uitzonderlijk natte omstandigheden.

De hoeveelheid slakken die tevoorschijn komt, wordt sterk beïnvloed door het weer. Ook in een warme, vochtige zomer met regenbuien is de kans groot dat uw tuin overspoeld wordt door slakken.

Slakken voorkomen
Slakken kunnen een ware plaag zijn in de tuin, maar er zijn verschillende strategieën om hun aanwezigheid te verminderen:

 1. Kopertape of -ringen:
  Slakken vermijden contact met koper vanwege een reactie tussen hun slijm en het metaal. Omring kwetsbare planten met kopertape of gebruik koperringen om slakken weg te houden.
 2. Eierschalen en koffiedik:
  Verspreid geplette eierschalen of koffiedik rond uw planten. De scherpe randen van de eierschalen en de textuur van het koffiedik maken het moeilijk voor slakken om eroverheen te kruipen.
 3. Natuurlijke vijanden:
  Moedig natuurlijke vijanden zoals vogels, kikkers, padden en egels aan om in uw tuin te komen. Dit kunt u doen door een vijver aan te leggen, vogelhuisjes op te hangen en beschutte plekjes te creëren waar deze dieren zich kunnen verstoppen.
 4. Planten die slakken afstoten:
  Plant kruiden en bloemen die slakken niet lekker vinden, zoals lavendel, rozemarijn, tijm, salie, en goudsbloemen. Deze planten kunnen als een natuurlijke barrière dienen.
 5. Organische slakkenkorrels:
  Gebruik organische slakkenkorrels die ijzerfosfaat bevatten. Deze zijn minder schadelijk voor andere dieren en milieuvriendelijker dan traditionele slakkenkorrels.
 6. Opruimen van de tuin:
  Houd de tuin schoon en opgeruimd door oude bladeren, dood hout en ander organisch materiaal regelmatig te verwijderen. Slakken schuilen graag in deze vochtige, donkere plekken.
 7. Water op de juiste tijd:
  Geef uw tuin ‘s ochtends water in plaats van ‘s avonds. Hierdoor droogt de grond op voordat de slakken ‘s nachts actief worden.
 8. Fysieke barrières:
  Plaats barrières zoals kopertape, scherpe zandstroken of grind rond de basis van planten. Slakken hebben moeite om over deze ruwe oppervlakken te kruipen.

Door deze maatregelen te combineren, kunt u de slakkenpopulatie in uw tuin aanzienlijk verminderen en uw planten beschermen tegen hun vraatzuchtige eetlust.

Beeld: Shutterstock by: iwciagr | Bron: vtwonen | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes