19299

Verbouwen of verhuizen? Dit zijn opties als je huis niet meer past

Je wilt zo lang mogelijk van je huis genieten, maar het moet wel geschikt zijn om er prettig oud te worden. Misschien zijn er aanpassingen nodig of is verhuizen een betere optie. Verbouwen of verhuizen? Dit zijn opties als je huis niet meer past.

Verbouwen of verhuizen?
Naarmate je ouder wordt, kan je huis mogelijk niet meer voldoen aan je behoeften. Dan heb je twee opties: verbouwen of verhuizen. Met aanpassingen kun je je woning vaak geschikt maken voor de toekomst, bijvoorbeeld door een levensloopbestendige indeling te creëren. Maar als dat niet kan, bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte voor een uitbouw voor een slaapkamer en badkamer op de begane grond, is het tijd om een andere woning te zoeken.

Verhuizen
Als je besluit te verhuizen, houd er dan rekening mee dat je hypotheek opnieuw wordt getoetst, zelfs als je naar een kleinere en goedkopere woning gaat. Stel dat je nu in een huis van €300.000 woont en naar een woning van €250.000 wilt verhuizen. Voor de nieuwe hypotheek wordt gekeken naar je huidige inkomen. Als je op basis daarvan slechts €200.000 kunt lenen, kan het zijn dat je de financiering niet rond krijgt, ondanks dat je nu in een duurder huis woont. Raadpleeg daarom altijd van tevoren een financieel adviseur om je mogelijkheden precies te berekenen.

Duurzamer
Kies je voor een nieuwbouwwoning of -appartement, dan geniet je waarschijnlijk van betere duurzaamheid. Dit betekent vaak lagere energiekosten, wat een mooi extra voordeel is! Zelfs bij het verbouwen van een bestaande woning adviseert Sander standaard verduurzaming. Als je toch aan het verbouwen bent, kun je meteen zonnepanelen op de uitbouw plaatsen of het beste isolatieglas kiezen. Dit zorgt voor langdurig voordeel en comfort.

Overwaarde verzilveren
Of je nu kiest voor verbouwen of verhuizen, beide opties brengen kosten met zich mee. Om een verbouwing te financieren, kun je vaak terecht bij Rabobank. Als je inkomen niet voldoende is om de extra lasten te dragen, kan de SVn Verzilverlening in sommige gevallen een oplossing bieden. Deze lening, beschikbaar via bepaalde gemeenten en provincies, is bedoeld voor mensen die hun woning willen aanpassen om er langer te kunnen blijven wonen. Met deze lening gebruik je de overwaarde van je huis om tegen lage kosten te lenen voor verduurzaming of renovatie. Je kunt deze lening aanvragen vanaf 58 jaar, met verschillende mogelijkheden en voorwaarden per aanbieder.

Beeld: Shutterstock by: Pressmaster | Bron: margriet | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes