19365

Beste tips voor bruin zonder zon!

Voor wie op de eerste zonnige dagen van het jaar graag pronkt met mooi gebruinde benen in dat vrolijke zomerjurkje, is een fles zelfbruiner vaak de go-to oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat je zelfbruiner gelijkmatig en zonder strepen wordt aangebracht? Hier zijn de beste tips voor bruin zonder zon!

Stappenplan voor de ‘self tanning’ 
Zelfs als je ruim de tijd neemt om zelfbruiner aan te brengen, is een foutloos resultaat niet gegarandeerd. Voor wie een stralende, zongebruinde huid wil zonder blootstelling aan de zon, is een goede voorbereiding essentieel. Het proces begint met het scrubben, ontharen en hydrateren van de huid.

De eerste stap is om je huid een dag vóór het aanbrengen van de zelfbruiner te scrubben en, indien nodig, te ontharen. Sluit af met een voedende bodylotion om ervoor te zorgen dat er geen droge plekjes meer zijn. Droge huidzones zoals knieën, ellebogen, handen en enkels nemen namelijk meer kleur op van de zelfbruiner, wat voor ongelijke vlekken kan zorgen.

Daarnaast is de keuze van het juiste product belangrijk. Als je een droge huid hebt, kies dan voor zelfbruiners in crème- of melkvorm. Voor een normale huid zijn mousse of ‘self tanning water’ goede opties. Als je onzeker bent over de kleur of een lichte huidskleur hebt, ga dan voor een gradual tan. Hiermee kun je de kleur geleidelijk opbouwen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Tips voor het aanbrengen van de zelfbruiner
De tijd van onnatuurlijk oranje huidtinten en onaangename zelfbruin-geurtjes ligt achter ons. Vandaag de dag bieden talloze merken geavanceerde formules voor een vlekkeloze, natuurlijke teint. Het geheim? Dihydroxyacetone (DHA), het magische ingrediënt dat je die begeerde zongebruinde look geeft. Maar hoe breng je dit wondermiddel het beste aan?

Een speciale handschoen voor het aanbrengen van zelfbruiner is niet essentieel, maar wel een handig hulpmiddel. Zo’n handschoen zorgt voor een gelijkmatige applicatie en maakt het makkelijker om lastige plekken, zoals je rug, te bereiken. Bovendien voorkom je dat de binnenkant van je handen ongewenst bruin wordt.

Een slimme tip: heb je nog een oude, platte make-up kwast liggen? Gebruik deze dan om de zelfbruiner gelijkmatig aan te brengen op je handen en gezicht voor een perfect resultaat.

 • Voorbereiding:
  Begin met een schone, droge huid. Werk van boven naar beneden in lange, gelijkmatige bewegingen. Start bij je linkerschouder en -arm, ga door naar je hals en borst, en werk vervolgens aan de rechterkant. Gebruik spaarzaam product op je handen, omdat deze snel te donker kunnen worden. Bij plooien zoals knieën, ellebogen en handen, buig je de gewrichten om elk stukje huid te bereiken en te bedekken.
 • Lichaam:
  Ga verder naar je buik, gevolgd door je linkerbeen en -voet, en dan je rechterbeen en -voet. Door in secties te werken, kan de zelfbruiner gelijkmatig opdrogen. Wees zuinig met product rond de enkels, omdat de huid hier droger is en meer kleur opneemt.
 • Achterkant:
  Vergeet je rug niet. Vraag iemand om hulp voor moeilijk bereikbare plekken of gebruik een speciale rugapplicator. Voor je billen is een handschoen handig. Flexibiliteit helpt: zet een been omhoog of buig voorover om geen plekje over te slaan.
 • Gezicht:
  Breng een klein beetje zelfbruiner aan op je gezicht met een handschoen of een foundationkwast. Werk vanuit het midden naar buiten om ophoping bij de haargrens te vermijden. Vergeet niet je oren en hals mee te nemen voor een gelijkmatig resultaat. Self tanning druppels, zoals die van Collistar, kunnen gemengd met dagcrème worden gebruikt. Vergeet daarna niet je handen en polsen grondig te wassen.
 • Nabehandeling:
  De meeste zelfbruiners drogen snel. Zodra je huid niet meer plakkerig aanvoelt, trek je kleding aan die vies mag worden of een badjas. Vermijd zweten en contact met water de eerste paar uur. Zorg ervoor dat je handpalmen schoon zijn, omdat deze snel oranje kunnen worden door DHA.

En nu?
Na ongeveer acht uur (of soms zelfs eerder, afhankelijk van het product) kun je het eindresultaat van je tan bewonderen. Het grootste werk zit erop, maar de nazorg is cruciaal om je kleurtje zo lang mogelijk te behouden. Dagelijks hydrateren met bodylotion helpt je tan te behouden. Vermijd echter het gebruik van olie, omdat dit de kleur sneller kan laten vervagen.

Beeld: Shutterstock by: TatianaBor | Bron: vtwonen | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes