19329

Zo word je niet voor de gek gehouden door reisorganisaties!

De zomervakantie komt eraan, dus je plant misschien een paar dagen of weken weg. Hoe pak je dat verstandig aan zonder te worden misleid door boekingssites? Hieronder een aantal tips en zo word je niet voor de gek gehouden door reisorganisaties

Het is erg lastig om je te weren tegen de verleidelijke aanbiedingen. Deze bedrijven hebben vaak een team van marketeers die nauwkeurig onderzoeken hoe ze consumenten kunnen verleiden. De kans dat je in je eentje slimmer bent dan zo’n team is klein. Bovendien overschatten mensen vaak hun vermogen om dit soort trucs te doorzien.

Verdiep je in de organisatie
Let op boekingssites die slechts als tussenpersoon fungeren en je niet verder helpen als er iets misgaat. Controleer ook of een organisatie is aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). In dat geval kun je bij problemen terecht bij de Geschillencommissie Reizen, die klachten van consumenten tegen reisorganisaties of boekingskantoren behandelt.

Buiten bepaalde seizoenen en gewilde plaatsen
Probeer buiten het hoogseizoen en de schoolvakanties op reis te gaan als dat mogelijk is. Iemand suggereert ook om je te richten op de regio in plaats van een specifieke locatie te boeken. Gewilde bestemmingen zijn vaak duurder, maar als je een paar kilometer verder kijkt, kun je vaak goedkopere opties vinden.

Vlucht en accommodatie los boeken
Boek je reis op doordeweekse dagen en overweeg om vanuit nabijgelegen luchthavens te vliegen. Het kan ook voordelig zijn om je vlucht en accommodatie apart te boeken. Zo kun je de goedkoopste vlucht vinden door te vergelijken. Een hotel ter plaatse boeken kan ook besparen, maar dan moet je flexibel zijn over waar je verblijft.

Reserveer via de accommodatie zelf
Vermijd voortaan de boekingssites en reserveer rechtstreeks via het hotel. Dit is vaak goedkoper en je krijgt vaak nog extra korting. Op het internet zijn vaak kortingscodes beschikbaar voor hotelketens.

Na 00:00 goedkoper!
Als je na middernacht een vliegticket boekt, zie je vaak lagere prijzen. Bij het zoeken naar vliegtickets is het beter om geen specifieke datum in te vullen, maar een ruimere periode te selecteren. Schakel ook je cookies uit voor de beste deals. Voor een voordelige optie kun je overwegen om een huizenruil te doen of op iemands huis te passen.

Reviews en locatie
Verifieer ook altijd de reviews en bekijk de locatie op Google Maps. Is het hotel echt zo dicht bij het strand als ze beweren, of moet je nog een flink eind lopen?

Verborgen kosten
Betrouwbare reisorganisaties zullen alle kosten vermelden, maar prijsvechters doen dit niet altijd. Het is belangrijk om te weten bij wie en wat voor reis je boekt, omdat dit invloed heeft op je rechten als reiziger. Zorg er daarom voor dat je vooraf weet wie er verantwoordelijk is als er iets niet volgens afspraak verloop.

Spaarpotje achter de hand
Als je gestrest bent omdat je een betaalbare vakantie wilt boeken, kunnen deze tips van pas komen. Maar zelfs dan loop je nog steeds het risico iets over het hoofd te zien. Het is verstandig om een apart potje te maken voor onverwachte kosten. Op die manier zijn deze uitgaven al meegenomen in je budget en voelt het niet als een extra last-minute uitgave.

Beeld: Shutterstock by: Viktoriia Hnatiuk | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes