19349

Zo maak je je melkopschuimer écht goed schoon

Ben jij een echte thuisbarista? Dan ken je ongetwijfeld deze uitdaging: het schoonmaken van de melkopschuimer. Moet je hem met de hand afwassen of kan hij in de vaatwasser? Zo maak je je melkopschuimer écht goed schoon.

Onhygiënisch
Voor wie vaak melk opschuimt, of het nu met een stoompijpje, geïntegreerde melkopschuimer of melkslangetje is, is het bekend: die hardnekkige melkresten zijn altijd een gedoe. Hygiëne is essentieel, dus na elke schuimbeurt moet je dat laagje echt verwijderen. Een vieze melkopschuimer beïnvloedt namelijk direct de textuur en kwaliteit van je melkschuim, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Het schoonmaken ervan kan een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er praktische tips om dit probleem aan te pakken.

Hoe schoon te maken?
Afhankelijk van je melkopschuimer, kun je de verschillende onderdelen uit elkaar draaien. Een handige tip is om een kopje of glas te vullen met warm water en een druppel afwasmiddel of een vaatwastablet. Plaats het tuitje van de melkopschuimer in het water en zet de melkopschuimer tien tot vijftien seconden aan om alles goed los te weken. Gebruik vervolgens een zachte doek of borsteltje om het schoon te maken, en voilà, je melkopschuimer is nog nooit zo snel en makkelijk schoon geweest. Belangrijk om te onthouden: gebruik geen schuursponsjes voor de melkopschuimer, want die kunnen kleine krassen veroorzaken. En niet alle melkopschuimers zijn geschikt om in de vaatwasser te plaatsen, dus let daar goed op bij het reinigen van (de losse onderdelen van) je melkopschuimer.

Vieze merlkopschuimer voorkomen
Een slimme manier om te voorkomen dat je melkopschuimer vies wordt, is natuurlijk nog handiger. Hierdoor vermijd je het hele schoonmaakproces achteraf. Het is mogelijk om dat vervelende witte laagje te voorkomen door je melkopschuimer (en het kannetje, indien van toepassing) direct na gebruik af te spoelen, voordat ze kunnen afkoelen. Misschien was je van plan om de afwas later te doen, maar hier voorkom je mee dat melkresten kunnen aankoeken.

Beeld: Shutterstock by: Ancapital | Bron: libelle | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes