18115

Doe mee Dry January! Dit zijn de voordelen

Januari is weer begonnen en veel mensen doen dan mee aan Dry January. Een maand lang geen alcohol brengt positieve gezondheidseffecten met zich mee, zoals beter slapen, betere huid en gewichtsverlies. Doe mee Dry January! Dit zijn de voordelen

 

Waar komt Dry January vandaan?
Dry January, een concept waarbij mensen ervoor kiezen om gedurende de hele maand januari geen alcohol te drinken, is ontstaan als een campagne van de liefdadigheidsorganisatie Alcohol Change UK.  De eerste keer dat Dry January werd gelanceerd was in januari 2013. Sinds deze lancering is het concept zeer populair geworden en doen mensen wereldwijd mee om gedurende de maand januari geen alcohol te drinken.

Voordelen van een maand geen alcohol drinken

 • Je slaapt beter
  Zowel de kwaliteit als de lengte van je slaap verbetert. Je hoort wel eens dat mensen beter slapen met een glaasje alcohol, maar dit is helaas niet waar. Je valt wel sneller in slaap, maar slaapt veel minder diep en onrustiger.
 • Je huid verbetert
  Door alcohol droogt je huid uit, dus door een maand lang te stoppen met drinken krijg je een glanzende huid.
 • Je bent gemotiveerder, zit lekkerder in je vel
  Als je geen alcohol drinkt, voel je je energieker. Dit helpt je beter te presteren en je beter te voelen, waardoor je een positieve spiraal van welzijn krijgt.
 • Gewichtsverlies
  Er zitten heel veel calorieën in alcohol. Een glas normaal bier bevat zo’n 110 Kcal en donker bier loopt op tot meer dan 200 Kcal per glas. Een glas witte wijn bevat 120 Kcal en een glas rode ongeveer 70 Kcal. Dit is dus erg veel als je er een stuk of 5 op een avond wegdrinkt. Als je dit dus een maand lang laat, heeft dit positieve effecten op je gewicht.
 • Betere leverfunctie 
  De lever is verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam. Een pauze van alcohol kan de lever helpen zich te herstellen en de normale functies te optimaliseren, zoals het filteren van gifstoffen en het verwerken van voedingsstoffen.
 • Cholesterol 
  Bij het drinken van één glas alcohol verlaagt je cholesterol, waardoor het dichtslibben van de bloedvaten een beetje wordt tegengegaan. Maar…. te veel alcohol tast namelijk de werking van je lever aan, waardoor de slechte cholesterol minder goed kan worden afgevoerd. Dit kan dan weer leiden tot een te hoog cholesterol.

Lees ook: Kan je je kater eruit zweten door te sporten?

Beeld: Shutterstock by: Chiociolla | Bron: npokennis, libelle | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes