16747

Aantal jongeren met gehoorschade neemt toe: dit kun je als ouder doen

Een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft waarschijnlijk gehoorschade. Artsen slaan daarom alarm. Het aantal jongeren met klachten neemt toe, maar jongeren zelf lijken dit niet te beseffen. Zo zijn er maar weinig jongeren die bijvoorbeeld oordoppen dragen naar een festival. Wat zijn daar de gevolgen van?

Het wordt een steeds groter probleem. Het aantal jongeren met klachten van gehoorschade, zoals een piep of ruis, neemt toe. Feesten met harde muziek en harde muziek door oordoppen of een koptelefoon zijn een onderdeel van de oorzaak. Toch zijn er maar weinig jongeren die beseffen dat dit levenslange klachten kan veroorzaken, zoals tinnitus. Ook ouders zijn zich vaak onvoldoende bewust van het risico op gehoorschade bij hun jonge kinderen. Genezen van gehoorschade kan niet, dus het creëren van bewustzijn is erg belangrijk. Maar hoe doe je dit?

Begrenzer
Per week kan je veilig worden blootgesteld aan 88 decibel. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren hun geluid vaak te hard heeft staan. Op veel mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets, is het mogelijk om een begrenzing in te stellen op het volume. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het geluid nooit harder staat dan 85 decibel. Zonder zo’n begrenzing kan het geluid oplopen tot 100 decibel en dat kan al behoorlijke schade aanrichten.

Oordoppen
Wanneer je kinderen nog jong zijn, is het verstandig om bij evenementen of andere situaties met harde geluiden (zoals vuurwerk) oordoppen aan je kinderen te geven. Als ze dit van jongs af aan meekrijgen, hebben ze hier misschien op latere leeftijd minder moeite mee. Daarnaast beschermt dit hun oren in ieder geval het eerste deel van hun leven, op latere leeftijd moeten ze uiteraard zelf deze beslissing maken.

Noise-cancellation
Mochten je kinderen vaak koptelefoons dragen, is het verstandig een noise-cancelling koptelefoon aan te schaffen. Omdat deze de geluiden eromheen blokkeert, hoeft je kind het geluid niet harder te zetten wanneer je bijvoorbeeld de afzuiger aanzet in de keuken.

Pauzes
Pauzes inlassen tijdens het luisteren naar muziek of andere geluiden is ook erg belangrijk. Of dit nu met een koptelefoon is of tijdens het uitgaan, je oren hebben af en toe even rust nodig.

Beeld: Shutterstock by: Dmitry Markov152 | Bron: metronieuws.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes