Tinnitus: wat is het en hoe kan je het voorkomen?Tinnitus: wat is het en hoe kan je het voorkomen?

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je hebt een super leuk feest of concert achter de rug. De volgende ochtend word je wakker en hoor je ineens een piep in je oor. Super irritant, maar meestal gaat het vanzelf over. Maar, wat als dit ineens niet meer over gaat? Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben in een vorm last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Maar wat kan je er aan doen of hoe kan je dit voorkomen?

Iemand die tinnitus heeft, hoort altijd een geluid dat er eigenlijk niet is, zoals een piep of een ruis. Dit kan dus erg vervelend zijn en zorgen voor allerlei problemen, zoals moeite met slapen of je ergens op focussen. Wat de klachten zijn verschilt per persoon, zoals de aanhoudendheid van het geluid, maar ook het geluid zelf kan verschillen. Waar de ene persoon een piep hoort, kan een ander een ruis of zoem geluid horen. 


De oorzaak van tinnitus kan ook nog verschillen. Zo kun je gehoorschade oplopen door te lang naar harde geluiden te luisteren, zoals bij een feest of te harde muziek door je koptelefoon, maar ook door een harde klap op het hoofd (hersenletsel) of een beroerte. 

Tinnitus is helaas niet te behandelen. Gelukkig vinden heel veel mensen wel een manier om hiermee te leven. Mocht je klachten ervaren, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar speciale hulpverleners, afhankelijk van welke klachten je ervaart. Eventueel kan een hulpmiddel, zoals een tinnitusmaskeerder of een hoortoestel, ervoor zorgen dat je er minder last van hebt. Wanneer je aan het werk bent, zou je eventueel de radio of een ander ruisgeluid aan kunnen zetten om het iets draaglijker te maken. White noise of grey noise is een brede ruis, hierin valt het geluid van oorsuizen weg. Je kan dit vinden op bijvoorbeeld YouTube of Spotify. Als laatste is het vooral belangrijk om te proberen het een plek te geven en ermee te leren leven. 

Probeer gehoorschade te voorkomen door je te behoeden voor hele harde geluiden. Draag bij feesten, festivals en concerten preventief speciale oordoppen die het geluid iets dempen. Tegenwoordig heb je deze al in hele mooie modellen. Heb je een baan waar veel harde geluiden voorkomen, is het verstandig om hier ook oordoppen of een koptelefoon te dragen. Daarnaast is het belangrijk om stress zo veel mogelijk te vermijden en vooral positief te blijven.

Beeld: Shutterstock by: Creative Cat Studio  |  Bron: nos.nl  |  Powered by: SendtGerelateerde berichten