16835

Zwemmen in natuurwater? Pas op voor blauwalg!

In de zomer is het natuurlijk heerlijk om na het werk even af te koelen bij het dichtstbijzijnde strandje. Helaas is dit, met name bij warm weer, niet altijd even verstandig. Er wordt weer massaal gewaarschuwd voor blauwalgen in de media en door Rijkswaterstaat. Wat zijn blauwalgen, waar moet je op letten en wat kan je er aan doen als je ermee in aanraking bent gekomen?

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn bacteriën die zich bevinden in het water. Ze kunnen in allerlei soorten wateren voorkomen en leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Wanneer er veel voedingsstoffen zijn, weinig stroming en het water warmer wordt, kunnen blauwalgen zich snel vermenigvuldigen. Er kan dan een drijflaag van blauwalg op het water ontstaan. Dit is meestal ook meteen te herkennen aan de blauw/groene kleur. Het advies is om hier niet te gaan zwemmen. Daarom geldt er bij sommige zwemplekken dan ook een zwemverbod.

Blauwalg is niet altijd giftig. Hier moet uitgebreid onderzoek naar gedaan worden. In Nederland geldt een speciaal Blauwalgenprotocol. Hierin staat hoe zwemlocaties hun water het beste kunnen controleren op blauwalg en welke maatregelen zij moeten treffen. Op de website van zwemwater.nl kun je zien waar je veilig kan gaan zwemmen.

 

Wat moet je doen als je in aanraking met blauwalg bent geweest?
Na aanraking met blauwalg kunnen er klachten ontstaan. Omdat deze kunnen variëren van hoofdpijn en misselijkheid, tot huiduitslag of maag- en darmklachten, is het verstandig dit goed in de gaten te houden. Blauwalgen met veel zenuw giffen kunnen zelfs leiden tot verlammingsverschijnselen. Gelukkig is er volgens experts nog niemand aan blauwalg overleden in Nederland. De kans dat je er erg ziek van wordt is klein. Wel wordt aangeraden na aanraking met blauwalg zo snel mogelijk te douchen (eigenlijk altijd na het zwemmen in open water). Over het algemeen verdwijnen de klachten na 2 tot 3 dagen vanzelf. Maak je je toch zorgen, dan is het altijd verstandig om contact met je huisarts op te nemen.

Beeld: Shutterstock by: Stefan Kadar | Bron: NHnieuws.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes