17393

Zoveel kost het branden van een gashaard!

Het klinkt zo cosy: een glaasje wijn, muziek, kaarsjes en een haardvuurtje. Na het stijgen van de gasprijzen is het branden van een gashaard een duur grapje geworden. Dit maakt zo’n cosy avondje toch wat minder leuk. Wil jij weten wat het kost? Zoveel kost het branden van een gashaard!

Populair

Heel veel mensen in Nederland hebben een gashaard in huis staan. Hij geeft niet alleen warmte af, maar is ook erg sfeervol. Daarnaast hoef je geen houtblokken te halen en te sjouwen en heb je geen roetdeeltjes in huis! Tot slot is de gashaard met een druk op de afstandbediening aan. Ideaal zou je zeggen!

Werking gashaard

Een gashaard zit in veel gevallen aangesloten op een gasleiding. Ook in nieuwbouwhuizen, die tegenwoordig niet meer aangesloten op een gasleiding, kun je een gashaard aan laten leggen. Deze zijn dan aangesloten op gasflessen met propaan gas. Je hebt open- en gesloten gashaarden. De gesloten variant is veilger en heeft een hoger rendament. Deze haalt geen lucht uit de ruimte zelf, maar van buiten.

Meer voor de sfeer

Een gashaard wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor meer sfeer in huis. Volgens Milieu Centraal is het dan ook minder efficiënt om je huis te verwarmen met een gaskachel of -haard. Je gebruikt niet alleen meer gas, maar zorgt ook voor meer CO2-uitstoot. En gashaard op biogas is iets beter, maar ook die stoot CO2 uit.

Wat kost een gashaard?

Gemiddeld verbruikt een gashaard zo’n 1 kuub gas per uur. Afhankeliijk van de tarieven van je energiecontract kunnen de prijzen flink oplopen met het branden van een gashaard. Met een gemiddelde prijs van € 3,83 per kuub gas, en dus bijna € 4 per uur, gaat het snel!

Beeld: Shutterstock door: MarinaGrigorivna | Bron: Haarden Expert | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes