17852

Zoveel geld bespaar je als je niet rookt

Voor de meeste mensen is het geen verrassing dat roken de laatste jaren flink duurder is geworden. In de toekomst zullen de prijzen alleen maar blijven stijgen. Volgens het nieuwe plan wordt een pakje sigaretten de komende jaren wel tientallen euro’s duurder. Dus als je stopt met roken, kun je veel geld besparen. Zoveel geld bespaar je als je niet rookt:

Besparen
Een pakje sigaretten gaat in 2024 ongeveer €10,70 kosten. Dit is natuurlijk een hoop geld, zeker als je een pakje per dag rookt. Als je een pakje per dag rookt, rook je per week €74,90, per maand is dat €299,60 en op jaarbasis kost het je zo’n €3905,50. Dus laten we het even afronden om het overzichtelijk te houden:

 • Per dag: €10,70
 • Per week: €75
 • Per maand: €300
 • Per jaar: €4000

Je kunt zoveel doen van dit geld! Denk aan meer, langer en misschien wel vaker reizen. Je kunt er een mooie auto van kopen of misschien wel een splinternieuwe wasmachine, droger of stofzuiger. Op jaarbasis is dit heel veel geld, dus wie stopt, maak een potje en doe hier het geld in wat je bespaart en geef dat later uit als cadeautje voor jezelf.

Gezondheid
Naast dat het niet roken of het stoppen met roken onwijs veel geld scheelt is roken ook heel slecht voor de gezondheid. Het is een belangrijke oorzaak van veel ernstige ziekten en heeft aanzienlijke negatieve gevolgen voor zowel de roker als de mensen om hen heen.

 1. Kanker: Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker, maar het verhoogt ook het risico op andere vormen van kanker, zoals mond-, keel-, slokdarm-, alvleesklier- en blaaskanker.
 2. Hartziekten: Roken verhoogt het risico op hartaandoeningen, zoals coronaire hartziekten, hoge bloeddruk en beroertes.
 3. Ademhalingsproblemen: Rokers hebben vaak ademhalingsproblemen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en longemfyseem.
 4. Verminderde levensverwachting: Roken verkort de levensverwachting aanzienlijk. Rokers leven gemiddeld minder lang dan niet-rokers.
 5. Verslaving: Roken is zeer verslavend vanwege de nicotine in sigaretten, wat het moeilijk maakt om te stoppen.
 6. Schadelijke effecten op anderen: Passief roken, waarbij niet-rokers worden blootgesteld aan de rook van anderen, kan ook schadelijk zijn en leiden tot gezondheidsproblemen.
 7. Schade aan de huid en tanden: Roken kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid, rimpels en tandproblemen zoals verkleuring.
 8. Economische kosten: Roken brengt ook hoge economische kosten met zich mee, waaronder medische kosten en productiviteitsverlies.

Wil jij ook stoppen met roken? Klik dan hier

Beeld: Shutterstock by: kangwan nirach | Bron: peaks, medipro | Powered by: Send

Meer tips en weetjes