17559

Zoveel benzine verbruik je extra met een dakkoffer

Je kent het wel: je gaat op vakantie en er past niks meer in de auto, dus besluit je om een dakkoffer op het dak van je auto te plaatsen. Een hele fijne oplossing, maar is dit ook fijn voor je portemonnee? Hieronder antwoord op de vraag: zoveel benzine verbruik je extra met een dakkoffer.

Luchtweerstand is de kracht die de lucht uitoefent op een voorwerp, als het zich door de lucht voortbeweegt. Een auto heeft ook last van de luchtweerstand, want hoe minder grip de wind op het voertuig heeft, hoe makkelijker deze zich over de weg beweegt. Een auto die geen weerstand heeft van lucht en dus moeiteloos rijdt, heeft een lager brandstof verbruik en dat is weer goed voor je portemonnee. Zodra je een dakkoffer of skibox op je auto zet, verlaag je de luchtweerstand en verbruik je meer brandstof.

Het brandstofverbruik van een auto met dakkoffer is niet precies te zeggen omdat het van een heleboel factoren afhangt. Denk aan de wind en de temperatuur, of je in de bergen of een heuvelrijk gebied rijdt of juist in de stad of daarbuiten. Toch komt ADAC, de Duitse variant van de ANWB, met een berekening. Volgens de organisatie verbruikt een auto met een dakkoffer bij een snelheid van 130 kilometer per uur gemiddeld zo’n 18 procent of een liter meer brandstof per 100 kilometer.

Als je kiest voor een fietsenrek in plaats van een dakkoffer moet je ook rekening houden met extra benzinekosten. De exacte cijfers zijn niet bekend, dit ligt ook aan verschillende factoren. Denk hier onder andere aan de grootte van het rek. Wel adviseert de ANWB om het fietsenrek achterop de auto te plaatsen en niet bovenop. Boven op het dak moet het vechten tegen de wind, dit betekent meer moeite, dus meer brandstofverbruik, terwijl het achterop meegaat in de slipstream.

Mocht je nou echt ruimte tekort hebben en de dakkoffer niet kan missen, haal hem er in dat geval zo snel mogelijk na gebruik weer af en ga er niet in de dagen voor de vakantie al mee rijden. Heb je op vakantie de mogelijkheid om de dakkoffer ergens te stallen? Doe dit dan!

Beeld: Shutterstock by: Grusho Anna |  Bron: magriet |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes