16719

Zonnepanelen aanschaffen? Dit moet je weten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen aan te schaffen en met de stijgende stroom- en energieprijzen is dat niet verwonderlijk. Denk je er ook aan om zonnepanelen aan te schaffen? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische energie. Dit wordt omgezet in wisselspanning (de stroom die we dagelijks gebruiken) door een omvormer. Zonnepanelen zijn een goede investering en zijn voor de meeste daken geschikt. Op ruim 1,6 miljoen huizen in Nederland liggen al zonnepanelen.

Voordelen
De voornaamste reden waarom men zonnepanelen aanschaft, is omdat het geld en energie bespaart. Een groot deel van de energie die je gebruikt, kan je rechtstreeks van de zon halen zonder ervoor te betalen. Dit scheelt dus in je energierekening, zeker met de stijgende prijzen. Daarnaast is het beter voor het klimaat. Bij het omzetten van zonne-energie naar stroom komen geen broeikasgassen vrij zoals CO2. De waarde van je woning zal ook stijgen wanneer er zonnepanelen op je dak aanwezig zijn. Kopers zijn op zoek naar huizen die minder energie verbruiken. Zonnepanelen vergen weinig onderhoud en worden vaak door de regen schoongespoeld. Zo niet, is een jaarlijkse schoonmaakbeurt vaak voldoende. Als laatste gaan de meeste zonnepanelen tot wel 25 jaar mee, wat het een hele goede investering maakt. De energie die je zelf niet verbruikt, kun je ook nog eens terug leveren aan jouw energieleverancier. Een win-winsituatie dus!

Nadelen
Helaas zijn er ook altijd wat nadelen die je moet overwegen voordat je in zonnepanelen investeert. Zo zijn zonnepanelen niet voor ieder dak geschikt en moet er genoeg ruimte voor zijn. Ook moeten ze in de juiste richting geplaatst kunnen worden. Mooier wordt het er volgens sommigen ook niet op, veel mensen vinden zonnepanelen een stuk minder gezellig staan. Daarnaast is de investering best groot, maar gemiddeld heb je dit in de eerste 6 jaar terugverdient. Houd er ook rekening mee dat je nog steeds een energieleverancier nodig hebt, omdat alleen zonne-energie waarschijnlijk niet voldoende is om je woning 24/7 het hele jaar door te voorzien van elektriciteit.

Kortom, zonnepanelen bieden erg veel voordelen, maar er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden. Toch is het een goede investering. Veel succes met het maken van je keuze!

Beeld: Shutterstock by: Altrendo Images | Bron: hier.nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes