17835

Zonne-energie opslaan met thuisbatterij

Een thuisbatterij is een apparaat waarmee je de stroom die je niet meteen gebruikt, kunt bewaren voor later. Dit betekent dat je jouw opgewekte energie effectiever kunt benutten, zelfs ‘s avonds. Het maakt je minder afhankelijk van de energieleverancier en beschermt je tegen prijsschommelingen op de energiemarkt. Zo kun je bijvoorbeeld zonne-energie opslaan met thuisbatterij. Thuisbatterij enorm populair, maar waarom? Wij leggen het je uit.

Wil jij zonnepanelen inclusief thuisbatterij zonder hoge investering? Klik dan hier!

Hoe werkt het precies?
Normaal gesproken gebruik je ongeveer 30 procent van de zonne-energie die jouw zonnepanelen opwekken. De overige 70 procent wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit komt doordat zonnepanelen de meeste stroom produceren wanneer de zon schijnt, terwijl jouw energieverbruik vaak op andere momenten plaatsvindt. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, komt hierbij van pas, omdat deze de zonne-energie opslaat. Later kun je deze opgeslagen energie gebruiken wanneer dat jou het beste uitkomt.

Wat kost een thuisaccu?
De kosten voor een thuisaccu variëren afhankelijk van het specifieke type en de capaciteit. Over het algemeen kun je als vuistregel aanhouden dat een thuisaccu ongeveer €750 kost per 1 kilowattuur (kWh) aan opslagcapaciteit. Dus, bijvoorbeeld, een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh zou ongeveer €3.750 kosten. Houd er rekening mee dat er nog installatiekosten bijkomen. Op dit moment zijn er over het algemeen geen subsidies beschikbaar voor thuisbatterijen.

Is een thuisbatterij interessant voor mij?
Of een thuisbatterij voor jou een zinvolle investering is, hangt af van je persoonlijke situatie. Er zijn verschillende factoren om te overwegen of een thuisbatterij interessant voor jou is. Denk bijvoorbeeld aan de verhouding tussen jouw energieproductie en -verbruik, evenals de ligging van je dak.

  • Zonnepanelen op het zuiden
    Als je zonnepanelen op het zuiden gericht zijn, wek je vooral overdag veel zonne-energie op. Als je energieverbruik laag is tijdens de middag, is het slim om de opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij. Zo kun je diezelfde stroom ‘s avonds weer gebruiken.
  • Zonnepanelen op het oost-westen
    Wanneer je zonnepanelen in een oost-west opstelling liggen, wek je zowel ‘s ochtends als ‘s middags veel stroom op. Dit is een goede situatie om de opgewekte stroom in een kleine accu op te slaan. Hierdoor kun je meer van je eigen opgewekte energie gebruiken en, als je dit slim aanpakt, profiteren van de schommelingen in de energieprijzen.

Voordelen thuisbatterij
Een thuisbatterij heeft een aantal voordelen. Houd er welrekening mee dat de voordelen van een thuisbatterij afhangen van je specifieke situatie, energiebehoeften en de plaatsing van zonnepanelen.

  • Verhoog je eigen energiegebruik aanzienlijk
    Zonder een thuisbatterij gebruik je meestal ongeveer 30% van de elektriciteit die je zelf opwekt met zonnepanelen. Met een thuisbatterij kun je dit soms zelfs verhogen naar wel 75%!
  • Lagere energierekening
    Omdat je ‘s avonds stroom uit je thuisbatterij kunt halen, hoef je minder elektriciteit van het elektriciteitsnet te halen. Dit betekent niet alleen directe besparingen op je elektriciteitskosten, maar helpt je ook om minder last te hebben van stijgende energieprijzen.
  • Noodstroomvoorziening bij stroomstoring
    Met steeds meer Nederlandse huishoudens die zonnepanelen hebben, is er soms een overschot aan zonne-energie. Dit kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, wat stroomstoringen tot gevolg kan hebben. Met een thuisbatterij kun je in zo’n situatie nog steeds je huis van stroom voorzien!

Beeld: Shutterstock by: NOWRA photography |  Bron: anwb, milieucentraal  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes