18550

Zo vergroot je de actieradius van je elektrische auto in de winter!

Rijd je in een elektrische auto? Dan kan het zijn dat je het al hebt opgemerkt: in de winter kun je minder ver rijden met een volle batterij. Dit komt doordat de batterij in je auto, gemaakt van lithium-ion, niet goed reageert op kou. De hoeveelheid energie die het kan vasthouden kan zelfs met 30% verminderen. Maar niet getreurd! Er zijn manieren om de actieradius van je elektrische auto in de winter te vergroten.

Wil jij een proefrit maken in de leukste elektrische auto van het moment? Klik hier en lees alles over zorgeloos rijden in een splinternieuwe auto voor een klein bedrag per maand.

  1. Verwarm je auto voor
   Tijdens het laden van je auto, is het het beste om tegelijkertijd de voorverwarmingsfunctie te gebruiken. De grootste energievreter in de winter? De verwarming van je auto en op deze manier verbruik je dus geen energie tijdens het rijden.
  2. Stoelverwarming
   Zet de stoelverwarming maximaal aan en de autoverwarming op een lage stand. De stoelverwarming gebruikt tot maar liefst 25% minder stroom dan de autoverwarming.
  3. Elektronica zo min mogelijk aan
   Gebruik minder elektronica in je auto voor een langere batterijduur. Laat de autoradio uit en laad je smartphone alleen thuis of op het werk op.
  4. Gebruik de eco-stand
   Gebruik de eco-modus in je elektrische auto om energie te besparen. Hierdoor werkt bijvoorbeeld de verwarming zuiniger en trek je minder snel op.
  5. Gas langzaam loslaten
   Als je het gaspedaal loslaat in je elektrische auto, krijgt de auto energie terug. In plaats van meteen te remmen om te vertragen, kun je beter het gaspedaal rustig loslaten. Op die manier kun je meer kilometers rijden voordat je de batterij moet opladen.
  6. Cruise control
   Zet de cruise control zoveel mogelijk aan. Als je een constante snelheid aanhoudt, gebruikt je auto minder energie.
  7. Rij met winterbanden
   Bij 7 graden of kouder zijn winterbanden het slimst. Ze geven meer grip en laten je auto sneller stoppen op een gladde, koude of natte weg. Als je betere grip hebt, verspil je minder energie en kun je dus langer rijden op een volle batterij.
  8. Vermijd snelladen bij koud weer
   Als het koud is, duurt het langer om je elektrische auto op te laden. De batterij doet moeilijker omdat de lithiumionen trager bewegen en soms vast kunnen komen te zitten. Vooral bij snel opladen kan dit erger worden. Dus, als het echt koud is, is het misschien beter om de snellader even over te slaan.
  9. Laadkabel meenemen
   Altijd een laadkabel in je auto hebben in de winter is handig. Als je batterij sneller leeg is dan verwacht, kun je snel een laadpunt vinden en je auto opladen.
  10. Parkeer zoveel mogelijk binnen
   Zet je elektrische auto zo vaak mogelijk binnen, zodat de batterij niet te veel afkoelt. Als binnen parkeren niet kan, zorg er dan voor dat de stekkerdroog blijft om te voorkomen dat het bevriest. Als de stekker toch vastzit door ijs, kun je ‘m snel ontdooien met een warmwaterkruik.

Beeld: Shutterstock by: Scharfsinn | Bron: athlon, carrepair | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes