Zo vaak hoor je te plassen op een dag

Bij ieder uitje bang zijn dat er geen toilet in de buurt is? Of voor dat je weg moet nog even snel naar het toilet? Als je aan deze dingen denkt dan moet je waarschijnlijk vaker dan gemiddeld moet plassen op een dag! Want hoe vaak is normaal om naar het toilet te gaan voor een kleine boodschap? 

Het aantal keer dat je naar het toilet moet om te plassen hangt af van een aantal facotoren. Hoeveel je drinkt is daar één van, maar ook leeftijd, temperatuur en bepaalde medicijnen kunnen een rol spelen op hoe vaak jij naar de wc moet. Het gemiddelde aantal per 24 uur ligt op zes á zeven keer. Dit is zowel overdag en bijvoorbeeld één keer ‘s nachts. Als je dit omrekent naar het aantal uur dat tussen jouw plasbeurten hoort te zitten is dit drie. In principe zit een gemiddeld mens dus om de drie uur op het toilet voor een plasje.

Geen paniek als je meer keer naar het toilet moet dan anders. Het kan zijn dat je misschien wat meer gedronken hebt! Je moet wel naar de dokter gaan als je last hebt van het aantal keer dat je naar de wc moet. Trek ook aan de bel als je denkt veel teveel te moeten plassen op een dag en het je toch niet helemaal lekker zit.

Polyurie

Plas je vaker dan acht keer per dag? Dan kan er sprake zijn van polyurie. Deze aandoening is het gevolg van veel drinken op een dag (meer dan drie liter). Ook veel cafeïne kan leiden tot vaker naar het toilet gaan dan normaal. Verder kan diabetis, zowel type 1 als 2 het vaker moeten plassen versterken. Tot slot kan een zwangerschap of het gebruik van bepaalde medicijnen er ook voor zorgen meer keren te moeten lopen voor een kleine boodschap. 

Overactieve blaas
Een overactieve blaas zorgt ervoor dat je vaak moet plassen. Hierbij komt de aandrang om naar de wc te gaan ook heel plotseling. Al moet je een heel klein beetje plassen kun je het haast niet meer ophouden en moet je meteen naar het toilet. Het gevolg hiervan is dat je zelf weinig controle kunt krijgen over je blaas en dus veel moe plassen op een dag. Een overactieve blaas kan leiden tot urineverlies.

Oorzaken overactieve blaas:

  • Een blaasontsteking 
  • Problemen met de bekkenbodem
  • Bijwerking van plaspillen en/of antidepressiva 
  • Bestraling of andere medische behandeling
  • Beschadiging van de zenuwen: dwarsleasie, MS of de ziekte van Parkinson

Bij dit soort klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn plastrainingen, het trainen van de bekkenspieren, andere medicatie of het veranderen van jouw levensstijl.

Beeld: Shutterstock door: New Africa | Bron: Margriet| Powered by Sendt

Meer tips en weetjes