16983

Zo lang kan je een mondkapje gebruiken

Zo lang kan je een mondkapje gebruiken. Op veel plekken is het nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen. Maar hoe lang doe je eigenlijk met een wegwerpmondkapje en hoe vaak moet je een herbruikbare wassen? We leggen het uit.

Hoe gebruik je een mondkapje op de juiste manier?
Was of desinfecteer eerst heel goed je handen. Zet dan je mondkapje op. Raak hierbij alleen de lintjes of elastieken aan. Zet het eerst goed op je neus. Maak het bovenste lintje goed vast. Zet het dan goed op je kin. Maak het onderste lintje vast. De neus, mond en kin moeten bedekt zijn, er mag geen opening zijn aan de zijkanten.

Hoe lang kan je een papieren mondkapje gebruiken?
Bij normaal gebruik doe je ongeveer acht uur met een mondkapje. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld wanneer je hard of veel praat of zingt gaat deze ongeveer drie á vier uur mee. Gooi de mondpakjes na gebruik weg en raak daarbij alleen de lintjes of elastieken aan. Is het masker vuil of vochtig? Neem direct een nieuw masker. Een nat masker verliest zijn werking.

Herbruikbare mondkapjes wassen
Ook voor herbruikbare (stoffen) mondkapjes gelden bovenstaande regels. Deze gooi je niet weg na gebruik maar was deze op 60 graden om eventuele virusdeeltjes te doden. Was je een mondkapje op een te lage temperatuur? Strijk het daarna op een hoge temperatuur. Zorg ervoor dat je voor je het opnieuw opzet, het helemaal droog maakt. Een vochtig mondkapje werkt niet (goed).

Mondkapjes opbergen
Veel mensen gooien na gebruik het herbruikbare mondkapje in de tas of stoppen het in een jas- of broekzak. Dit is niet de juiste manier. Zorg voor een speciaal zakje waarin je het kan bewaren. Wanneer je het even afzet om bijvoorbeeld een slokje drinken te nemen, dan leg je het mondkapje niet op een plek zoals een tafeltje. Stop het ook in het speciale zakje.

Shutterstock door: WiP-Studio | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes