16726

Zo kies je het matras dat perfect bij jou past

Heb je last van nek- of rugklachten? Slaap je steeds minder goed? En is je matras al meer dan 5 jaar oud? Dan zou het best eens tijd kunnen zijn voor een nieuw matras. Helaas gaat ook deze niet je hele leven mee. Maar waar moet je op letten als je een nieuw matras uit gaat kiezen? Zo kies je het matras dat perfect bij jou past.

Verschillende soorten matrassen
Er bestaan allerlei soorten matrassen. Het is per persoon verschillend welke het lekkerst ligt en slaapt. Ga dus altijd naar een goede winkel die jou hier het juiste advies over kan geven. Wij geven je alvast een overzicht:

Pocketvering: deze is opgebouwd uit metalen veren. Deze kunnen los van elkaar bewegen en creëren daardoor afzonderlijke zones voor specifieke lichaamsdelen. Elke zone heeft een andere hardheid, bijvoorbeeld de schouder- en heupzone die iets minder tegendruk geeft. Een fijn matras voor mensen die vaak wakker worden met rugpijn.

Koudschuim en traagschuim: een koudschuim matras bestaat uit veerkrachtig schuim. Het staat bekend om zijn stevigheid en lange levensduur. Je lichaam krijgt een goede ondersteuning op de plekken waar dit het meest nodig is. Ze ventileren goed en zijn daarmee erg hygiënisch. Traagzuim matrassen zijn zachter. Wanneer je het matras indrukt, komt het traag weer omhoog. Dit matras bestaat niet helemaal uit traagzuim, want dan zou het matras te zacht worden. Dit type matras vormt zich naar jouw lichaam en is geschikt als je bijvoorbeeld lichamelijke klachten hebt, zoals gevoelige gewrichten.

Latex: de kern van dit matras is gemaakt van rubber, waardoor het soepel en rekbaar aanvoelt. Het matras vormt zich naar je lichaam en is van nature antibacterieel, fijn dus als je allergisch bent voor huisstofmijt.

Polyether: dit matras heeft weinig verkracht, waardoor kuilvorming kan ontstaan. Het ventileert iets minder goed, maar is qua prijs wel goedkoper dan andere materialen. Dit type matras wordt voornamelijk aangeraden voor weinig gebruik, zoals een logeerbed of voor in de caravan, wanneer je niet al te veel wilt besteden.

Naast het materiaal zijn er natuurlijk nog meerdere factoren die van belang zijn voor het kiezen van het perfecte matras.

Lengte: je lichaamslengte is belangrijk om de juiste maat van het matras te kunnen bepalen. Je wilt uiteraard niet dat je voeten nét over het randje komen te liggen. Een matras moet ongeveer 20 cm langer zijn dan je eigen lengte. Over het algemeen is een matras van 200 cm lang genoeg.

Gewicht: ook je lichaamsgewicht is van belang. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een matras met extra ondersteuning, zoals een matras met pocketvering of koudschuim.

Warmte: of je het nou snel warm of koud hebt, je matras kan hier ook een rol in spelen. Pocketvering en koudschuim matrassen ventileren goed en zijn dus geschikt voor mensen die veel zweten of het snel warm hebben. Traagschuim en latex ventileren minder goed, waardoor warmte langer behouden blijft.

Slaaphouding: misschien heb je wel een favoriete slaaphouding. Ook hier kan je een passend matras voor vinden. Ben je een buikslaper? Dan is een harder matras fijner, deze geeft meer support. Slaap je graag op je zij? Dan is een zacht matras met genoeg stevigheid, zoals traagschuim, geschikt. Slaap je op je rug? Dan kun je alle kanten op.

Beeld: Shutterstock by: Pixel-Shot | Bron: emma-sleep.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes