17622

Zo houd je muggen buiten!

Door het warme en vochtige weer wordt er een grote toename verwacht van de welbekende mug. Je kent het wel: het is bloedheet binnen en je wilt het liefst alle ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Helaas is er binnen no-time een mug binnen en dit wil je eigenlijk liever niet. Hoe houd je muggen buiten de deur? En als ze tóch naar binnen zijn geglipt, hoe kom je er dan zo snel mogelijk vanaf? Zo houd je muggen buiten!

Warm weer en stilstaand water
Wanneer er warm weer in combinatie met regen aankomt, is dit een heerlijke voorspelling voor de mug. Waarom is de combinatie zo fijn voor een mug? Muggen zijn koudbloedige insecten en produceren zelf geen lichaamswarmte. Ze zijn dus afhankelijk van warm weer. Hoe warmer, hoe sneller muggenlarven zich kunnen ontwikkelen. Het regenachtige weer is vooral de dagen erna aantrekkelijk voor de mug. Deze beestjes zijn gek op vrijstaand water. Een vrouwtjesmug zet haar eitjes af op stilstaand water, zoals in een openstaande regenton. De eitjes worden eerst een larve, daarna een pop en uiteindelijk een volwassen mug. Gemiddeld legt ze zo’n honderd eitjes. Je kunt dus wel stellen dat er zowel met warm als met regenachtig weer, superveel muggen op komst zijn!

 

Horren 
Muggen komen naar binnen, omdat ze mensen of huisdieren ruiken. Het beste kun je daarom ramen en deuren dicht houden. Maar met warm weer zijn we juist geneigd om die tegen elkaar open te zetten. Dan kan het helpen om horren voor deuren en ramen te plaatsen. Dit houdt de muggen in ieder geval buiten de deur. Het beste kun je probleem bij de oorzaak aanpakken, dus stilstaand water weghalen. Kijk in je tuin of op je balkon en leeg al het stilstaand water, bijvoorbeeld in de regenton, emmers, afvoerputjes en dakgoten. Ook kan een laagje water blijven liggen op dekzeilen van bijvoorbeeld houtstapels, fietsen en scooters. Haal alles leeg! Verder kan een klamboe boven je bed ook effectief zijn om je niet te laten prikken tijdens je nachtrust.

Insectenmiddel
Een spuitbus met insecticide is over het algemeen niet aan te raden omdat dit chemisch is. Wanneer je toch een insectenwerend middel wilt gebruiken, kun je het beste Citriodiol of Deet aanschaffen. Van beide is wetenschappelijk bewezen dat ze werken tegen muggen. De middelen zijn (op recept) verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Dus, er werken drie dingen tegen muggen: pak de waterbron aan, plaats horren voor ramen en deuren of houd deze dicht en gebruik een muggenspray als Citriodiol of Deet. Andere middeltjes, zoals wierrook, ventilator, parfum werken niet.

 

Beeld: Shutterstock by: GrooveZ |  Bron: ad.nl  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes