16998

Zijn geurkaarsen slecht voor de gezondheid?

Zijn geurkaarsen slecht voor de gezondheid? Veel mensen branden ze, heerlijk geurende kaarsen. Met geuren als lavendel, vanille of geurend als een bloementuin is het een aanvulling op je interieur en creëer je meteen sfeer. Maar zijn ze wel of niet schadelijk voor onze gezondheid?

Wat zijn de ingrediënten?
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is een stof gemaakt van aardolie of steenkool. Wanneer paraffine verbrand wordt komen er giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer die vaak en regelmatig worden ingeademd. Naast deze stoffen produceren paraffinekaarsen ook behoorlijk wat roet. Wanneer dit roet door de lucht zweeft kan het worden ingeademd. Deze roetdeeltjes kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Waarom wordt paraffine gebruikt?
Omdat het een vrij goedkope grondstof is en zorgt voor een intense geurverspreiding gebruiken veel merken paraffine.

Zijn er ook niet giftige geurkaarsen?
Bij alle kaarsen die branden ontstaan er stoffen die in grote aantallen niet goed zijn voor de gezondheid maar er zijn gelukkig steeds meer kaarsen die op basis van sojawas of bijenwas zijn. Deze kaarsen produceren geen giftige stoffen en het aandeel roet is veel kleiner omdat deze minder heet branden. Deze kaarsen gaan over het algemeen ook nog eens veel langer mee.

Natuurlijke geurstoffen
Natuurlijke geuren worden gemaakt met etherische oliën, afgeleid van planten en bloemen. Synthetische geuren worden door de mens gemaakt, meestal uit chemicaliën op basis van aardolie. Etherische oliën zijn veel minder schadelijk voor de gezondheid (zolang je ze niet inhaleert in hun geconcentreerde vorm). Pas wel goed op met kinderen en huisdieren als je etherische oliën gebruikt. Deze kunnen voor beide gevaarlijk zijn!

Zorg voor ventilatie
Dit geldt voor alle kaarsen, ook de niet geurende. Zet altijd een raam open of op een kiertje en lucht regelmatig de ruimte waar je geurkaarsen brandt. Zorg ook voor een goede ondergrond wanneer je kaarsen brandt.

Meer tips en weetjes