Plastic. Het is bijna niet uit ons leven weg te denken. De uitvinding ervan maakt het leven op zoveel manieren makkelijker, maar brengt ook een probleem met zich mee: het vergaat niet. Hoe kun je thuis iets aan die plastic soep doen (én tegelijkertijd geld besparen)? Lees deze 7 tips.
1. Iets meenemen? Maak gebruik van alternatieven
Broodzakjes, plastic bekertjes, plastic zakken en plastic waterflessen… Er zijn zoveel alternatieven om je spullen in huis mee te nemen naar school, naar werk of op pad. Bekijk voor elk plastic voorwerp dat je aanschaft of er ook een plasticvrij alternatief bestaat. Sla bijvoorbeeld een roestvrijstalen lunchtrommel in om mee te nemen naar werk ter vervanging van het boterhamzakje. Niet alleen is dit goed voor het milieu, maar je bespaart er op de lange termijn ook een hoop centjes mee!
2. Koop dingen groot in
Veel van de producten die je koopt, zijn verpakt in plastic. Toch kun je bij het inkopen terrein winnen. Wanneer je producten namelijk groot inkoopt, zoals voordeelverpakkingen of bulkproducten, bespaar je zo op plastic verpakkingsmateriaal. Ja, er zit dan nog steeds plastic omheen, maar wel een stuk minder dan wanneer je steeds opnieuw losse producten aanschaft. Ook deze tip is portemonnee-vriendelijk.
3. Ga naar een verpakkingsvrije winkel
Liever helemaal geen plastic verpakkingen in huis halen? In meerdere plekken in Nederland is een verpakkingsvrije supermarkt of winkel te vinden. Hier kun je de van thuis meegenomen flessen en potten vullen en de inhoud bij de kassa afrekenen. Ook vele soorten cosmetica, shampoo en huidverzorgingsproducten zijn tegenwoordig verpakkingsvrij te verkrijgen.
4. Koop producten op de markt
Is er bij jou geen verpakkingsvrije supermarkt in de buurt? Dan is het alternatief om naar de markt te gaan. Daar kun je vaak vrij makkelijk je eigen jampot of herbruikbare tas meenemen.
5. Neem je eigen boodschappentas mee
Wanneer je bij de kassa staat om af te rekenen, zie je het aantal boodschappen op de band liggen. Omdat je dat niet in je werktas of in je handen meekrijgt, koop je toch een plastic tas. Herken je dat? Wees dan zo slim om voortaan een extra tas, bijvoorbeeld een linnen boodschappentasje, mee te nemen. Stop er bijvoorbeeld een bij in je werktas of sporttas wanneer je onderweg naar huis je boodschappen doet. Dit scheelt ook nog eens in je portemonnee, want je hoeft niet keer op keer zo’n tasje te kopen!
6. Bewaar voedsel in een wasbare bijenwasdoek
Dek je restjes eten niet af met huishoudfolie, maar maak gebruik van een wasbare bijenwasdoek. Dit is een grote doek waarmee je bijvoorbeeld borden, schalen en kaas kunt afdekken. Deze veelzijdige vervanger komt in vele vormen en maten en kun je gewoon hergebruiken. Dat zorgt er ook nog eens voor dat je niet elke keer weer huishoudfolie (of aluminiumfolie) moet aanschaffen als het op is. Bedenk maar eens hoeveel geld er zo extra in je spaarpotje komt.
7. Maak je brievenbus een no-go plastic gebied.
Hier had je waarschijnlijk nog niet aan gedacht, maar zelfs via je brievenbus komt een hoop plastic je huis binnen. Denk maar eens aan al die reclamefolders. De oplossing? Een Nee-Nee of Ja-Nee-sticker. Dit scheelt jaarlijks bijna 1800 folders en daarmee een hoop plastic. Bij de gemeente kun je een sticker aanvragen.
Bron van dit artikel: Kassa | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt