18753

Worden huisdieren straks alleen voor de rijken?

Steeds meer mensen kunnen de dierenarts niet meer betalen. Neem bijvoorbeeld al de kosten voor spoedzorg of alle hightech behandelingen die ze je proberen aan te smeren. Dat heeft grotendeels te maken met de inflatie en de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud. Het gevolg hiervan is dat mensen een bezoek aan de dierenarts uitstellen en de huisdieren hier de dupe van worden. Worden huisdieren straks alleen voor de rijken?

 

Kosten dierenarts
Kosten voor een bezoekje aan de dierenarts zijn niet mals. Je betaalt al ruim €40 voor een consult, €330 voor het steriliseren van een hond en een gebitsreiniging voor een kat is al zo’n €150. Onverwachte medische noodgevallen kunnen aanzienlijk duurder zijn, variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de ernst van de situatie. Tot slot moet er ook nog eens 21% btw over de gemaakte kosten betaald worden.

Internationale investeerders
Steeds meer praktijken van zelfstandige dierenartsen worden overgenomen door commerciële dierenklinieken. Inmiddels is ruim een kwart van alle dierenartspraktijken overgenomen door grote internationale investeerders. In de avond- en weekenddiensten hebben ze naar schatting al zo’n 50% van de spoedzorg in handen. Bij deze praktijken moet je vaak hoge kosten betalen, met rekeningen van ongeveer 2000 tot 6000 euro voor een spoedbehandeling in het weekend.

Steeds meer mensen in de problemen
Niet alleen mensen met minimum inkomen komen in de knel, maar ook mensen die hun besteedbaar inkomen door de torenhoge inflatie zo hebben zien krimpen, dat dierenartskosten niet meer op te hoesten zijn. Sommige huisdiereigenaren kunnen geneigd zijn om noodzakelijke medische zorg voor hun huisdieren uit te stellen vanwege de kosten. Een klein wondje die snel te behandelen is, wordt een enorme infectie met nog duurdere kosten als gevolg. Daarnaast worden er zelfs steeds meer dieren gedumpt bij dierenasiels, omdat mensen er niet meer voor kunnen zorgen. Tot slot kan de financiële last in sommige gevallen zo zwaar wegen dat huisdiereigenaren gedwongen worden te kiezen voor euthanasie in plaats van dure medische behandelingen.

Wil jij die torenhoge (onverwachte) dierenartskosten voorkomen? Denk dan eens na over een huisdierenverzekering en bereken je hier je premie!

Meer tips en weetjes