17083

Wist je dit al over pindakaas?

Wist jij dit al over pindakaas? Pindakaas is nog altijd heel populair, het is lekker, voedzaam en ook nog eens best gezond. We hebben een paar leuke feiten over deze lekkernij op een rijtje gezet.

Pindakaas werd in 1893 uitgevonden door dr. Harvey Kellogg, die van de populaire cornflakes, dit was ten tijde van een overschot aan pinda’s, en hij ontwikkelde het speciaal voor mensen die geen tanden meer hadden.

Een pinda is feitelijk helemaal geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als bijvoorbeeld erwten, bonen en linzen.
In 1948 werd het geïntroduceerd in Nederland , maar mocht dat niet onder de naam ‘pindaboter’ worden verkocht. De naam ‘boter’ verwees namelijk naar de enige echte roomboter, dit om verwarring met margarine te voorkomen. Er werd toen maar ‘kaas’ achter gezet.

Pindakaas bestaat gemiddeld voor 40 procent uit vet. Maar dan wel bijna alleen maar gezonde, onverzadigde vetten (79 procent).

Buiten het patatje ‘oorlog’ is er ook een broodje ‘oorlog’ , dit is een een broodje met pindakaas, curry, mayonaise en uitjes.

In Europa wordt naar verhouding veel minder pindakaas gegeten dan in Amerika.

Wanneer je lijdt aan arachibutyrofobie dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.

Voor een pot pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig. Voor het pellen van de pinda’s (30 gram)is ongeveer 20 liter water nodig.

Het is met een speciale techniek en bepaalde materialen mogelijk om van pindakaas diamanten te maken. Duitse wetenschappers deden dit en hielden aan het eind van het experiment een diamantje over!

Beeld Shutterstock door: Fortyforks | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes