16962

Werken anti-rimpel crèmes echt of niet?

Werken anti-rimpel crèmes echt of niet? Fijne lijntjes wegtoveren, rimpels voorkomen of voor altijd een gladde huid. Werken deze crèmes nou echt of is het onzin? We leggen uit hoe het zit.

Feit of fabel?

De meeste anti-agingcrèmes bevatten moisturizers zoals minerale oliën. Omdat rimpels er altijd erger uitzien als de huid uitgedroogd is, helpt eigenlijk zo goed als elke hydraterende crème om er beter uit te zien. Alleen is het zo dat ze niet allemaal werkzaam zijn op langere termijn. De problemen meestal voorkomen, zoals verlies van elasticiteit, rimpels en zonneschade, worden niet aangepakt. Maar werken deze crèmes echt? Er is geen enkel cosmeticaproduct dat dezelfde resultaten kan beloven als fillers, botox, lasers of cosmetische chirurgie, maar sommige ingrediënten in een crème of serum kunnen je huidconditie wel degelijk verbeteren. We leggen uit welke dat zijn:

Ceramides
Ceramides zijn lichaamseigen stoffen die ervoor zorgen dat de huid een beschermlaagje krijgt, waardoor deze beter vocht kan vasthouden. Omdat de ceramideconcentratie in je lichaam minder wordt als je ouder wordt, krijg je sneller last van een droge en beschadigde huid. Crèmes met ceramides gebruiken helpt om de huidbarrière te versterken, waardoor de huid beter gehydrateerd blijft en er jonger uitziet en niet meer droog aanvoelt.

Vitamine C
Een antioxidant die de schade van vrije radicalen vermindert en helpt om donkere pigmentvlekken te verbleken. Er wordt aangeraden om een crème op basis van vitamine C te smeren onder je sunblock. Heb je een gevoelige huis, gebruik dit product dan bij voorkeur in de nacht.

SPF30 of hoger
De beste anti-agingcrème is volgens veel dermatologen een zonnecrème. Een SPF30 voorkomt huidkanker en beschermt de huid tegen uva-stralen die rimpels en collageenverlies in de hand werken. Kies dan zonnecrèmes of dagcrèmes met een beschermingsfactor die titanium en zinkoxide bevatten.

Retinoïnezuur (vitamine A-derivaat)
Vitamine A vermindert rimpels en fijne lijntjes en ondersteunt de natuurlijke collageenproductie van de huid waardoor je meer stevigheid krijgt.

Groene thee-extract
Ook groene thee-extract vermindert de schade van vrije radicalen. Draag je een crème op basis van het extract onder je zonnecrème, dan is je huid nog beter beschermd tegen blootstelling aan de schadelijke zonnestralen. Vertraagt de huidveroudering, vermindert rimpels en verbetert de elasticiteit van de huid.

Beeld Shutterstock door: ersin ergin | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes