16913

Welke kamerplanten en bloemen zijn giftig voor katten?

Welke kamerplanten en bloemen zijn giftig voor katten? Van nature zijn katten geen planteneters maar sommige zijn toch wel nieuwsgierig hoe zo’n blaadje of bloemetje smaakt en zullen het zeker uitproberen ook al smaken de planten veelal bitter en vies. Hoe onschuldig het ook lijkt, sommige planten- en bloemensoorten zijn heel giftig voor katten, soms al in kleinere hoeveelheden.

Voornaamste oorzaak bij vergiftigingen
Bij vergiftigingen bij katten in Nederland zijn planten en bloemen de voornaamste oorzaak. De lelie veroorzaakt de meeste vergiftigingen hiervan. Ook diverse andere planten en bloemen kunnen gevaarlijk zijn voor katten. De Dieffenbachia is een voorbeeld hiervan, deze plant kan ernstig nierfalen veroorzaken.

Lijst van een aantal giftige planten voor katten
Op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een uitgebreide lijst beschikbaar van welke planten en bloemen giftig zijn voor huisdieren.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn;
Hydrangea spp. (hortensiasoorten); veroorzaakt maag- en darmklachten: braken, lusteloosheid en diarree
Lilium spp. (leliesoorten); veroorzaakt acuut nierfalen
Tulipa spp. (tulpsoorten); veroorzaakt braken, lusteloosheid, diarree en overmatig kwijlen
Spathiphyllum spp. (lepelplantsoorten); veroorzaakt irritatie, zwelling en pijn in en rond de bek, overmatig kwijlen, braken, moeite met slikken
Narcissus spp.; veroorzaakt braken, kwijlen, diarree; in ernstige gevallen lage bloeddruk, trillingen en hartritmestoornissen
Aloe vera; veroorzaakt braken, lusteloosheid en diarree

Raadpleeg een dierenarts bij vermoeden van vergiftiging
Bij een van bovenstaande symptomen is het belangrijk om ze snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Leer katten van jongs af aan dat ze niet aan planten en bloemen mogen zitten.

Beeld Shutterstock door:Damian Lugowski | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes