16893

Welke etenswaren zijn giftig voor honden?

Welke etenswaren zijn giftig voor honden? We geven onze honden graag wat lekkers zo blijkt. Maar wat kan je ze wel en wat kan je niet geven? Veel voeding die wij eten is giftig voor honden, zodanig dat ze erg ziek van kunnen worden en zelfs aan kunnen overlijden. We zetten er een aantal op een rijtje.

Neem altijd meteen contact op met de dierenarts als je denkt dat je hond iets giftigs heeft gegeten!

Chocolade
De meeste mensen weten wel dat chocolade giftig is voor honden. Maar hoe zit het nu precies? In chocolade zit theobromine, deze stof is giftig voor honden. Hoe gevaarlijk het is hangt af van het soort en de hoeveelheid die de hond heet gegeten. Pure chocolade is gevaarlijker voor de hond dan melkchocolade. Witte chocolade daarentegen bevat bijna geen theobromine en is dus ook bijna niet gevaarlijk. Sommige honden zijn allergisch voor chocolade en zullen dus nog zieker worden.

Rozijnen en druiven
Wat veel mensen niet weten is dat druiven en rozijnen erg giftig zijn voor honden. Een hoeveelheid van 20 gram druiven per kilogram lichaamsgewicht wordt als giftig beschouwd. Bij rozijnen varieert dit tussen de 3 en 30 gram. Let dus ook op met je krentenbollen en koeken en de kleine doosjes die je aan kinderen geeft waar ook rozijnen in zitten. Het eten hiervan kan leiden tot nierfalen.

Cafeïne
Koffie, zwarte thee en cafeïne houdende drankjes zijn gevaarlijk voor de hond. Het kan leiden tot een hartslagverhoging, trillingen, bloedingen of zelfs een hartstilstand. Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis.

Xylitol
De zoetstof xylitol zie je veel terug in suikervrije producten zoals snoep, kauwgom, suikervrije frisdrank, tandpasta, producten voor diabetici en tegenwoordig ook bijvoorbeeld in pindakaas. Bij honden kan het leiden tot een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel. Dat komt doordat de stof de lichaamseigen insuline verhoogt.

Avocado’s
De stof persine is het giftige bestanddeel in avocado’s . Voor deze geldt dat het van de hond en de hoeveelheid die hij gegeten heeft afhangt of er vergiftiging optreed. Mogelijke gevolgen kunnen zijn: moeite met ademen door vochtophoping in de longen, buikholte of het hart en/of een ontsteking van de alvleesklier.

Alcohol
Alcohol is slecht voor de lever en kan moeilijk worden afgebroken door honden. Vooral bij kleine honden is er een kleine hoeveelheid al genoeg om schade aan te richten. Een beetje alcohol kan leiden tot overgeven, diarree, verstoorde coördinatie, moeilijk ademen en zelfs coma.

Uien
Uien hebben een negatief effect op rode bloedlichaampjes en kunnen bloedarmoede veroorzaken. Consumptie van 15g tot 30 g per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot dit verschijnsel. Ook familie van de ui zoals prei en bieslook zijn schadelijk. Let ook op met knoflook!

Rauwe aardappelen
Rauwe aardappelen en uitlopers zijn giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en de uitlopers bevatten veel van deze stof. Er kan schade aan de nieren en het centrale zenuwstelsel ontstaan. Wanneer de aardappelen gekookt zijn deze groenten niet schadelijk meer en blijft de stof achter in het water.

Macademianoten
Macademianoten zijn niet goed voor honden omdat ze veel fosfor bevatten die nier- en blaasstenen veroorzaken. Fosfor heeft ook een negatief effect hebben op het spier- en zenuwstelsel.

Rauw varkensvlees
Varkensvlees kan gevaarlijk zijn doordat het het virus van Aujeszky of pseudo rabiës kan bevatten. Dit virus, dat overigens niet schadelijk is voor de mens, is wel heel gevaarlijk voor de hond. Kook of bak varkensvlees dus altijd goed door.

Tomaten
In onrijpe tomaten en tomatenplanten zit de giftige stof tomatine die in het groene gedeelte van de tomaat zit, dus in de stengel en de kroontjes. Het kan bij de hond pijnlijke maagkrampen veroorzaken. De rode vrucht zelf is niet giftig.

Meer tips en weetjes