17095

Wel of geen waterbakje aan de verwarming hangen? Wat is beter?

Wel of geen waterbakje aan de verwarming hangen? Wat is beter? Een glas of kopje water op de verwarming zetten of een speciaal bakje aan de verwarming hangen helpt volgens sommigen tegen droge lucht in huis. Maar is dit eigenlijk wel zo verstandig?

Verwarming
In de winter staat bij iedereen wel de verwarming de hele dag aan. Dit zorgt dat het aangenaam is in huis, maar er zijn ook nadelen zoals een lage luchtvochtigheid in huis. Dat kan klachten geven zoals, hoofdpijn, hoesten en zelfs concentratieproblemen. Ook een droge huid komt vaak voor bij een droge lucht in huis.

Ideale luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid in huis zo tussen de 50 en 60 procent is heb je een ideale luchtvochtigheid. Vaak is deze in de winter maar zo’n 30%.

Nadelen van een waterbakje aan de verwarming
De nadelen zijn dat de luchtvochtigheid niet voldoende omhoog gaat met een bakje aan de verwarming. Het kan ook zijn dat het een broeihaard wordt van schimmels en bacteriën.

Voordelen
Plaats je op of aan elke verwarming door het huis een bakje en ververs je deze regelmatig dan kan het in lichte mate bijdragen aan een betere luchtvochtigheid.

Andere oplossingen
Wat je nog meer kan doen is de badkamerdeur ophouden tijdens het douchen, de was aan een rek in huis drogen en veel planten plaatsen. Houd ook de verwarming niet te lang aan en zet deze niet te warm.

Goed ventileren helpt ook: zet je raam regelmatig op een kier (of zelfs helemaal open).

Er bestaan ook speciale apparaten om de lucht vochtig te houden. Deze verspreiden een nevel wanneer je ze vult met water. Vooral in de slaapkamer kan dit een goede oplossing zijn.

Beeld Shutterstock door: Budimir Jevtic | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes