17068

Wat snoei je in welke maand?

Wat snoei je in welke maand? De meeste mensen dat snoeien vooral een winterklus is, dat is echter een misvatting. Er zijn zeker een aantal bomen en struiken die je het beste in de winter snoeit, maar grotendeels valt het snoeiwerk in de andere seizoenen. Hieronder vind je een handig overzicht per seizoen.

Winter
Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoeien we knotbomen, zoals de wilg, populier, es, eik en els. Gebruik hiervoor een snoeizaag van goeie kwaliteit en werk altijd veilig. Handige snoeitips vind je verderop in dit bericht. De druif verkiest zijn wintersnoei in januari of februari. Knip de houtige takken bij om de druif weer vorm te geven. Bomen die ook in de winter worden aangepakt zijn de zwarte els of hazelaar die tot vlak boven de grond wordt gesnoeid. Ook leibomen kunnen de wintersnoei tot in maart aan, al moet je altijd goed kijken naar hoe het seizoen zich ontwikkelt. Tussen januari en maart snoeien je fruitbomen, zoals appel, peer, kers en pruim op knopvorming voor meer en mooiere vruchten.

Lente
Tijdens de lentemaanden (maart, april en mei) snoeien we tot in maart en alleen de appel, peer, kers en pruim en de leibomen (esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde en de olm). Vanaf mei zijn de groenblijvende hagen aan de beurt. In mei-juni is het tijd om buxushagen aan te pakken.

Zomer
Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het voldoende om kleine heesters (bijv. lavendel) na de bloei bij te knippen.
De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien je het beste vanaf eind juli tot in september. Alle soorten hagen varen wel bij een snoeibeurt in deze periode, dat wordt vaak machinaal gedaan maar kan ook perfect met een handsnoeischaar gebeuren. Onderhoudsnoei kan bij bijna alle boomsoorten en gebeurt bij voorkeur in de zomer.

Herfst
Ook in de herfstmaanden ( september, oktober en november) is er veel werk te doen in de tuin. September is de laatste maand om de ABC-bomen en de fruitbomen te snoeien, de maand oktober is de laatste maand voor de zomersnoei van alle en in november-december kan je opnieuw beginnen met het snoeien van de geknotte bomen en de leibomen.

Handige snoeitips
Gebruik altijd scherp gereedschap, dit voorkomt onnodige wonden aan de bomen en struiken en werkt veel veiliger en sneller. Wanneer je gebruik maakt van elektrisch gereedschap zorg dan altijd voor een speciaal verlengsnoer voor buiten. Voor linkshandigen zijn er speciale snoeischaren op de markt. Een snoeischaar met een speciaal teflon bovenblad zorgt ervoor dat plantsappen en vuiligheid niet aan het mes blijven kleven. Zo voorkom je ook overdraging van ziektes bij bomen en planten.

Beeld Shutterstock door: Marcel Paschertz | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes