17988

Wat moet je doen bij lekkende batterijen?

Wat is een lekkende batterij eigenlijk? Dit is een batterij met een wit laagje om de uiteinde heen. Als je dit aantreft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en het absoluut niet op te pakken met je blote handen! Wat moet je doen bij lekkende batterijen? Je leest het hieronder.


Oorzaak van een lekkende batterij

Het kan zijn dat er een beschadiging aan de buitenkant van de batterij zit. Dit kan komen doordat de batterij gevallen is, te hard is ingedrukt of gewoon te ruw behandeld is. Ook kan het overladen van een batterij interne druk verhogen waardoor de buitenkant kan knappen en dus kan lekken. Daarnaast kan een chemische reactie de oorzaak zijn van een lekkende batterij. De twee metaalsoorten, de plus en de min, wekken stroom op en doen dit via een vloeibare geleider: elektroyt. Als de batterij te oud wordt, kan dit dus gaan lekken. Verder kan het verkeerd gebruik van een batterij voor lekken zorgen. Zo kan het plaatsen van twee verschillende batterijen of de batterij verkeerd om plaatsen funest zijn. Als laatst reageren batterijen niet goed op extreem hoge temperaturen. Dit kan de druk in de batterij verhogen en de buitenkant kapot maken.

Lekkende batterijen voorkomen

  • Vervang batterijen op tijd
    Batterijen hebben een beperkte levensduur, dus vervang batterijen op tijd. Haal verlopen batterijen meteen uit apparaten en vervang ze voor nieuwe exemplaren.
  • Gebruik altijd batterijen van het zelfde merk
    Probeer ze altijd te kopen van hetzelfde type, merk en leeftijd. Het mixen van verschillende kan leiden tot lekkage.
  • Juiste plaatsingen
    Plaats batterijen altijd op de goede manier. De plus bij de plus en de min bij de min!
  • Koop batterijen van goede kwaliteit
    Kies voor goede merken, want goedkopere merkloze exemplaren kunnen een minder betrouwbare constructie bevatten.
  • Bewaar ze op een droge tussen de 15 en 17 graden
    In de schuur is het koud en vochtig, dus dit is geen goede plek. Bovenop de koelkast is ook niet geschikt, want daar komt de kou vandaan. Daarnaast is buiten in de volle zon ook niet geschikt en kan zelfs gevaarlijk zijn.
  • Verwijder batterijen als apparaten langere tijd niet worden gebruikt
    Als je een apparaat voor langere tijd niet meer gebruikt, haal de batterijen er dan uit! Dit kan lekkage verkomen.

Hoe te handelen met een lekkende batterij?
Als je merkt dat je te maken hebt met deze situati is het van belang voorzichtig te doen. Trek ten alle tijden handschoenen aan om direct contact met de vloeistof te vermijden. Doe vervolgens de batterij in een plastic zak en maak dit goed dicht, zodat de batterij geisoleerd wordt. Gooi het weg volgens de juiste procedures. Je kunt ze bij winkels in een speciale bak gooien, zodat het op een milieuvriendelijke manier verwijderd wordt. Als tijdens dit proces de lekkende vloeistof op de grond of meubels valt, gebruik dan een mild schoonmaakmiddel om de vlekken te verwijderen. Wees wel voorzichtig en vermijd direcht contact met de vloeistof! Ook is het belangrijk om de ruimte te ventileren, zodat dampen van de vleoistof ook verloren gaan.

Beeld: Shutterstock by: BigNazik | Bron: rtlnieuws | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes