17104

Wat kan je doen als je last hebt van statisch haar?

Wat kan je doen als je last hebt van statisch haar? Heel vervelend, je doet je shawl of muts af en je haar staat letterlijk alle kanten op. Dit komt door statische elektriciteit. Wat is statische elektriciteit en hoe kan je het voorkomen?

Wat is het?
Statische elektriciteit ontstaat wanneer twee of meerdere oppervlakken met elkaar in aanraking komen en weer worden gescheiden. Hierdoor vindt er een splitsing plaats, eigenlijk een overdracht van negatieve elektronen van de ene atoom naar de andere. Hierdoor krijg je dat knetterende geluid en statisch haar.

Waarom heb je er in de winter meer last van?
De boosdoeners zijn het droge buitenklimaat en de warme temperaturen binnen. Winterlucht heeft een lage luchtvochtigheid, waardoor statische elektriciteit een groter probleem wordt. Als er geen vocht in je haar en in de lucht zit, zorgt de elektrische geladenheid dat je haar zich afstoot tegen andere materialen. Daarom is de winter verschrikkelijk voor je kapsel, want de wollen truien, dikke sjaals en mutsen die je eindeloos aan- en uittrekt creëren frictie. Wanneer je dunner haar hebt zal hier sneller last van hebben.

Hoe voorkom je het?
Er zijn meerdere mogelijkheden om je kapsel onder controle te houden;

Minder wassen
Probeer je wasbeurten terug te schroeven tot zo’n 2 à 3 keer per week. Gebruik een hydraterende shampoo en conditioner van goede kwaliteit en vermijd daarnaast uitdrogende producten met alcohol, haarlak en droogshampoo. Neem 1x in de week en voedend en hydraterend haarmasker.

Vermijd een plastic kam of borstel
Plastic borstels en kammen zijn een no-go, want aangezien kunststof slecht geleidt, komt alle elektrische spanning op je haar terecht. Een borstel met metalen pinnetjes of natuurlijke haren neemt daarentegen alle elektriciteit op zich en houdt je lokken glad.

Gebruik speciale anti statische producten
Voor last-minute oplossingen of voor onderweg zijn er handige anti-frizzdoekjes. Deze lijken op brillenpoetsdoekjes en zijn bedoeld om de statische elementen uit je haren te halen. Gebruik ook een haarolie of -serum om je haar tegelijk glad en gevoed te houden. Tip: stop een klein flesje haarolie in je handtas om acute statische problemen te verhelpen. er bestaan ook styling tools zoals haardrogers maar ook borstels die statische elektriciteit neutraliseren.

Draag je haar vast
Draag je haar in een vlecht, staart of een messy bun, zo heb je geen last van haren die constant in je gezicht kriebelen!

Gebruik geen föhn
Wanneer je je natte haar aan de lucht laat drogen in plaats van het te föhnen zal je haar minder snel statisch worden.

Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes