17162

Wat kan je allemaal schoonmaken met citroen?

Wat kan je allemaal schoonmaken met citroen? Je weet al dat citroenen nuttig zijn, niet alleen om op te eten of voor in de thee maar ook om je huis fris en schoon te houden. Hier zijn 10 dingen die je moet weten over het gebruik van citroenen in huis, van super eenvoudige schoonmaakmiddelen tot wat nooit met citroensap gemengd mag en kan worden.

1. Het kan de geur van azijn neutraliseren.
Hou je van schoonmaken met azijn, maar heb je een hekel aan de geur? Probeer het mengen van citroensap – het zal helpen om de geur een beetje te verzachten, en geeft je nog steeds alle reinigingskracht die je nodig hebt. Plus, dat citroen-azijn mengsel kan bijzonder handig zijn voor bepaalde schoonmaakklussen, maar daar komen we zo aan toe.

2. Citroensap kan glas reinigen.
Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om de ramen en andere glazen oppervlakken rond het huis schoon te maken denk dan eens aan een mengsel van citroensap en azijn. Om een eenvoudige doe-het-zelf reinigingsspray voor glas thuis te maken, doe je 1 eetlepel witte azijn en 2 eetlepels citroensap in een lege spuitfles en schud dit en vervolgens giet je 1 kopje heet (maar niet kokend) water erbij en dan weer voorzichtig schudden om het weer te mengen.

3. Citroensap is een geweldige ontvetter.
Citroensap en azijn zijn ook een geweldige ontvetter, dus de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met een vettige stoofpot, weet je wat je moet doen. Meng 1/2 kopje citroensap en 2 kopjes witte azijn in een spuitfles om je eigen ontvettende keukenspray te maken. Gewoon sprayen en afvegen met een schone doek of papieren handdoek.

4. Citroen + grof zout voor de vaatwas
Als je de afwas doet en hardnekkig vastzittend voedsel onder ogen ziet, is er een super eenvoudige oplossing: gebruik een recentelijk geperste helft van een citroen en wat grof zout om het allemaal gemakkelijk af te schrobben.

5. Citroenen kunnen u helpen bij het schoonmaken van de magnetron.
Een beetje water en citroen is alles wat u nodig heeft om uw magnetron sprankelend schoon te krijgen. Doe 1/2 kopje citroensap in een magnetron-veilige kom of maatbeker, knijp beide helften van een citroen in het water. Laat het mengsel 3 minuten op de magnetron stand of tot het aan de kook komt en laat het dan 5 minuten zitten zonder de deur te openen om de stoom los te laten komen die vastzit op voedselresten. Veeg daarna de magnetron schoon.

6. Citroensap is een natuurlijke vlekkenverwijderaar.
Citroensap (en limoensap) is een natuurlijk bleekmiddel, zodat je het kunt gebruiken als vlekkenverwijderaar. Gele zweet- en deodorantvlekken maken geen kans tegen een beetje citroen, en het is ook geweldig om roestvlekken weg te krijgen. Gebruik het alleen niet op kleurrijke stoffen, omdat het verkleuring kan veroorzaken.

7. Mierenprobleem? Bewaar je citroenschillen.
Als je te maken hebt met mieren in je huis, kunnen citroenen (in ieder geval de schillen) je helpen om van ze af te komen en ze buiten te houden. Hoe? Doe je citroenschillen in een pot, voeg genoeg azijn toe om ze te bedekken, verwarm het mengsel tot het dampend heet is (maar niet kookt), zet het uit en laat het een nachtje zitten. Zeef de vloeistof in een spuitflesje, en spray het overal waar je die vervelende mieren hebt gezien.

8. Je hoeft de citroenen niet zelf te uit te persen.
Natuurlijk kun je citroenen kopen en ze zelf uitpersen, maar als je wilt dat alle voordelen van de reiniging van citroenen zonder extra inspanning kan je grote flessen 100% citroensap kopen bij de lokale supermarkt.

9. Gebruik geen citroen op marmeren of gemarmerde oppervlakken.
Als u marmeren oppervlakken in je huis hebt, zorg er dan voor dat je nooit citroenen gebruikt om ze schoon te maken, want citroensap kan marmer beschadigen en vlekken achterlaten

10. Meng citroen nooit met bleekmiddel.
Je weet vast al dat je geen ammoniak met bleekmiddel kunt mengen, omdat het gevaarlijk kan zijn, maar in het algemeen moeten azijn en citroensap en bleekmiddel ook nooit worden gemengd. Het mengen van citroensap met bleekmiddel kan een giftig chloorgas vrijmaken, dus wees voorzichtig en zorg dat je deze reinigingsingrediënten altijd veilig gescheiden houdt.

Beeld: Shutterstock door: Andrey_Popov | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes