17117

Wat kan je allemaal doen met baking soda?

Wat kan je allemaal met baking soda? Natriumbicarbonaat ken je misschien ook onder de naam baking soda, bicarbonaat, maagzout of zuiveringszout. Je kunt het gebruiken als rijsmiddel, maar het heeft nog verschillende andere toepassingen, waaronder ook in het huishouden.

Wat is baking soda?
In de keuken wordt baking soda voornamelijk gebruikt als rijsmiddel. Verwar het niet met de zakjes bakpoeder die je in de kast hebt liggen. Bakpoeder is ook een rijsmiddel, maar een stuk minder sterk. Je kunt het ene dus niet zomaar door het andere vervangen. Let wel op dat baking soda niet hetzelfde is als bakpoeder of schoonmaaksoda.

Wat kan je er mee doen?
Het grote voordeel van baking soda is dat het een heel voordelig product is met vele toepassingen zoals;

Baking soda verlicht de jeuk en het branderige gevoel van een insectenbeet. Maak een papje van baking soda en water, en breng aan op de beet.
Het verlicht brandend maagzuur of oprispingen.

Let wel op! In kleine hoeveelheden is zuiveringszout niet gevaarlijk, maar te hoge dosissen kunnen giftig zijn. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je huisarts.

Ook in huishouden is baking soda handig;
Geurtjes verwijderen: schep wat baking soda in je schoenen om geurtjes te verwijderen. Laat het een nachtje intrekken en schud het de volgende morgen goed uit voor je je schoenen weer aantrekt.

Matrassen, tapijten en knuffels: strooi wat soda op de spullen die je wilt opfrissen, laat vijftien minuten inwerken en zuig het restant daarna weer op met de stofzuiger.

Snijbloemen: voeg een theelepel bicarbonaat toe aan het water van je snijbloemen. Je zult zien dat ze langer mooi blijven.

Ontstopper: baking soda werkt ook heel goed als gootsteenontstopper. Giet een kopje baking soda in de gootsteen en voeg er azijn aan toe. Laat deze mengeling ongeveer een kwartier inweken. Als laatste stap giet je er heet water over. Herhaal zolang het nodig is.

Beeld: Shutterstock door: focal point | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes